4min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Bij de Lumia 920 was ik aardig positief over de bouwkwaliteit en dat is bij de opvolger eigenlijk niet anders. De smartphone voelt stevig aan en wanneer er druk op het scherm wordt uitgeoefend vertaalt zich dat niet in vlekken op het onderliggende paneel. De aluminium behuizing en Gorilla Glass-bescherming doen in dit opzicht hun werk dus prima.

De knoppen aan de zijkant van het apparaat hebben daarentegen wel redelijk wat speling, maar het is niet zo erg dat het irritant te noemen is. Het voelt aan alsof de knoppen stevig genoeg in de behuizing zitten, maar de mate van speling is toch wel opvallend te noemen.

Bij de Lumia 920 was ik wel kritisch op de simlade, welke ik erg goedkoop vond aanvoelen. Dat is ditmaal niet het geval, maar de constructie is nog steeds wat eigenzinnig. Als je de lade opent met het bijgeleverde pinnetje, schuift deze eenvoudig uit de behuizing, tot op een bepaald punt waarop je denkt dat hij eruit komt, wat niet gebeurt. Ik twijfel of het eigenlijk wel de bedoeling is dat de lade volledig verwijderd kan worden, maar als je er hard genoeg aan trekt lukt dat wel. Het is een bijzondere constructie en dit had in mijn ogen wel wat gebruiksvriendelijker. Wat wel prettig is, is dat de simkaart in de lade wordt vastgeklemd zodat deze niet eruit valt bij het insteken uit uithalen van de lade. Een klein detail wat de wereld voor de Lumia 925-eigenaar weer net wat beter maakt.

Als laatst wil ik even wat aandacht besteden aan de achterzijde, welke gemaakt is van polycarbonaat. Op zich oogt de matte afwerking wel aardig, maar deze zijde is wel vrij gevoelig voor vlekken van allerlei zaken waar je telefoon mee in aanraking kan komen. Vooral bij de variant met een witte achterkant is dit een probleem.


Hardware


De Lumia 925 is qua componenten grotendeels gelijk aan zijn voorganger. Dat betekent dat opnieuw gebruik is gemaakt van de Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960-chipset bestaande uit een dual-core processor die draait op 1,5 GHz en een Adreno 225-GPU. Deze chipset is door Qualcomm al in het eerste kwartaal van 2010 op de markt gebracht. Inmiddels spreken we dus wel over een ietwat verouderd systeem. Het werkgeheugen bedraagt bovendien slechts 1GB, al is dat voor het niet al te zware Windows Phone zeker niet te weinig om soepel te kunnen draaien.

De opslagcapaciteit bedraag 16GB en helaas is dit niet optioneel verder uit te breiden met behulp van een micro SD-kaartje. Dat zorgt er toch voor dat de opslagruimte enigszins beperkt is, al heb je eventueel nog wel 7GB aan opslagruimte via SkyDrive tot je beschikking om het mogelijke probleem enigszins op te vangen. Houd daarbij wel rekening met je datalimiet bij je provider.

Het scherm heeft een resolutie van 768 bij 1280 pixels. Met een afmeting van 4,5 inch komt dat neer op 332 pixels per inch. Dat is tegenwoordig niet meer het neusje van de zalm, maar persoonlijk vind ik zo’n pixelratio prima in orde, ik zie qua scherpte vaak het verschil nog nauwelijks als de ratio nog verder omhoog gaat, zoals bij de Samsung Galaxy S4 en HTC One, die respectievelijk 469 en 441 pixels per inch op het scherm hebben staan.

De Lumia 925 heeft voor het maken van externe verbindingen natuurlijk de USB-poort, maar verder ondersteunt het apparaat ook 4G-netwerken, Bluetooth 3.0 en NFC. Wat betreft WiFi moet men het doen met ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n, het nieuwere 802.11ac wordt door de Lumia 925 dus niet ondersteund, terwijl ook de Bluetooth-ondersteuning volgens de specificaties niet helemaal meer van deze tijd is. Nokia zou de ondersteuning met een update echter opkrikken naar versie 4.0 en wat dat betreft weer helemaal bij de les zijn.


De camera in de Lumia 925 ondersteunt een resolutie van ‘slechts’ 8,7 megapixels. Dat is tegenwoordig niet indrukwekkend meer, maar zoals ingewijden wel weten is het ook helemaal niet zo zeer te doen om het aantal megapixels. Natuurlijk maakt het wel verschil uit, maar als de technologie in de sensor en de kwaliteit van de lenzen niet in orde is, kan de resolutie nog zo hoog zijn, de uiteindelijke foto blijft slecht. Nokia hamert hard op de kwaliteit van de camera’s in zijn smartphones en dat belooft dan ook veel goeds voor onze test, verderop in dit artikel.

De accu in de Lumia 925 heeft een capaciteit van 2.000 mAh en dat is niet zoveel voor een moderne smartphone. Echter, Windows Phone is niet zo zwaar als besturingssysteem en vereist daarom ook niet zo’n imposante accu als bij Android-toestellen het geval is. Verderop in dit artikel bekijken we hoe goed de accu presteert.