3min

Prestaties (systeem en games)

Nokia heeft de Lumia 925 grotendeels van dezelfde interne componenten voorzien als zijn voorganger. Dat betekent vooraf gezien waarschijnlijk dat de systeemprestaties ongeveer gelijk zullen zijn, al kunnen wat tweaks natuurlijk nog wel voor een verschil zorgen.

Systeem


In WP Bench weet de Lumia 925 zijn voorganger net niet bij te houden, maar het verschil is miniem. Toch is het wel opvallend dat de Lumia 920 beter scoort. Ondanks de extra tijd die Nokia (en Microsoft) gehad heeft om verbeteringen door te voeren, is daar in het geval van de Lumia 925 niet veel van te merken. Het blijft bovendien bizar dat de Lumia 820 nog altijd de meest krachtige Windows Phone is.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Total


De Lumia 925 heeft evenals zijn voorganger problemen met het draaien van AnTuTu Benchmark. Of dat nou aan de telefoon of de software ligt is mij onduidelijk, maar het komt er hoe dan ook op neer dat er geen totaalscore gegenereerd kan worden. De problemen ontstaan in ieder geval bij de GPU-test, waarbij het erop lijkt dat niet de juiste schermresolutie wordt geselecteerd. Er komt dus geen score uit de benchmark rollen en dus valt hier niets over te zeggen.

Benchmark: Windows Phone: AnTuTu Benchmark – Total


Grafisch


Voor het testen van de grafische prestaties van de Lumia 925 zijn we overgestapt op GFXBench, wat we ook bij Android en iOS toepassen voor het testen van de GPU. De test die we eerder gebruikten is overigens ook niet langer beschikbaar in de Store, waardoor het sowieso nodig was om een andere applicatie te gaan gebruiken.

In de onscreen-test van GFXBench 2.7 blijkt dat de Lumia 925 geen vuist kan maken ten opzichte van al het Android-geweld. Daar kan Nokia overigens weinig aan doen; Windows Phone ondersteunt op het moment van schrijven nog maar vrij weinig hardware en de keuze was voor Nokia dus ook redelijk beperkt. Toch weet de Lumia 820 ook in deze test duidelijk beter te presteren. De Lumia 920 wordt ditmaal wel verslagen.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)



Al met al kunnen we toch stellen dat de Lumia 925 zeker geen zogenaamd powerhouse is, wat met een 3,5 jaar oude chipset ook geen verassing mag heten. Op zich is dat voor een Windows Phone-toestel ook niet echt nodig omdat het besturingssysteem niet zo zwaar is. Het is voor applicatie-ontwikkelaars echter wel lastig om complexe apps te ontwikkelen, als zelfs de topmodellen al snel tegen begrenzingen aanlopen. Vooral op grafisch gebied lijkt me dat een probleem, waarschijnlijk is dit één van de redenen waarom ontwikkelaars van spellen vooralsnog vaak niet echt veel rekening houden met Windows Phone.

De gemiddelde game, zoals bijvoorbeeld Temple Run, die je wél in de Store kunt vinden, draait echter prima, maar het aanbod is na bijna drie jaar nog altijd vrij karig te noemen.