2min

Conclusie

In vergelijking met de Nokia Lumia 920 en 925 is de Lumia 1020 in zo goed als elk opzicht niks bijzonders te noemen. De telefoon biedt vrijwel dezelfde gebruikservaring, software en prestaties als de andere Nokia-smartphones. De prijs van de Lumia 1020 ligt echter wel ongeveer tweemaal zo hoog.

Dat is natuurlijk naar één component te herleiden en dat is de uiterst bijzondere PureView-camera. Deze smartphone-camera is verantwoordelijk voor fenomenale foto’s, als je het toestel vergelijkt met andere smartphone-camera’s. Dankzij de hoge resolutie kan je ook aardig wat inzoomen, maar in dat opzicht blijft de Samsung Galaxy S4 Zoom het beste, al komt dat apparaat vooral in fysiek opzicht (grote uitstekende lens) met grote nadelen. De nadelen van Samsung’s apparaat zorgen ervoor dat de Lumia 1020 op dit moment wat mij betreft de beste camera heeft onder de smartphones. Een uitgebreidere test waarin we de camera’s van verschillende smartphones tegenover elkaar zullen zetten, zal binnenkort volgen. Al zet de Lumia 1020 op de camera-pagina van deze review al een goed beeld neer.

Dat camera is dan ook de enige reden waarom de Lumia 1020 aan te raden is boven de Lumia 920 en 925. Op prijs kan de Lumia 1020 immers gewoon niet concurreren met die andere toestellen. De Lumia 925 blijft de beste allrounder onder de Windows Phones, daar kan de Lumia 1020 dankzij de prijs niets aan veranderen. Dat was ook niet Nokia’s intentie. Het Finse merk wilde een telefoon voor fotografie-gekke mensen op de markt brengen en dat is gelukt.

In feite is de Lumia 1020 wel de beste Windows Phone, maar door de veel hogere prijs is deze smartphone niet voor iedereen de beste keuze. De prijs is ook de reden dat ik het houd op een bronzen plak voor de Lumia 1020. Het had hoger kunnen zijn, maar niet met deze prijs.
7.8
  • Pro Cam en andere uitstekende Nokia-software;
  • 32GB opslagruimte;
  • Prima optische beeldstabilisatie;
  • Beste smartphonecamera op de markt..
  • ..maar wel met een bult op de achterkant;
  • Niet de beste prestaties;
  • Hoge prijs;