3min

Camera


De camera moet het huzarenstukje van de Nokia Lumia 1020 zijn. De PureView-camera heeft een 41 megapixelsensor. De uiteindelijke foto heeft een maximale resolutie van 7712 x 4352, ofwel 33,5 megapixel. De ‘verdwenen’ megapixels worden gebruikt om de kwaliteit van de foto op te schroeven en gaan dus zeker niet verloren. Dit is overigens als je een foto maakt met een 16:9 beeldverhouding, als je een foto maakt met een 4:3 beeldverhouding dan stijgt het aantal megapixel tot 38.

Foto’s


Voor het nemen van de foto’s heb ik gebruik gemaakt van de Pro Cam-applicatie. Die app komt verderop in dit artikel nog aan bod. De instellingen voor het diafragma, de witbalans en dergelijke blijven op automatisch staan. De foto’s kunnen op papier dus nog verbeterd worden als je genoeg kennis van fotografie hebt.

Om een echte goede vergelijking te maken zal Techzine in de nabije toekomst ook een vergelijking tussen verschillende uitzonderlijke camerasmartphones organiseren. Hierin kan je natuurlijk sowieso een bijdrage van de Lumia 1020 verwachten.
1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

Met externe belichting doet de Lumia 1020 het prima. Er is nauwelijks sprake van ruis en de kleurechtheid en scherpte zijn dik in orde. De foto in het schemerdonker is één van de betere die we ooit hebben gezien en wordt eigenlijk alleen geëvenaard door de Lumia 925. De derde foto is prima in orde, wellicht zijn de kleuren wel iets te verzadigd, verder is er weinig niks op aan te merken. De Xenon-flitser doet zijn werk dus prima.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De sportmode stelt helaas wat teleur, wat dat betreft presteert de BlackBerry Z10 nog steeds het beste. De foto van de stenen toont veel variatie in kleur, zoals het menselijk oog dat ook vastlegt. De Lumia 1020 had bij de foto van de auto’s wat last van de zon die in de lens reflecteerde via de voertuigen, maar afgezien van die specifieke plek is de foto alsnog dik in orde.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Als laatste dan de foto’s van grote afstand. De eerste foto is zoals deze altijd zou moeten zijn. De kleuren kloppen en de scherpte is er. De volledig ingezoomde afbeelding is vele malen beter dan wat je normaal ziet bij smartphones, maar wat dat betreft kan de Lumia 1020 echt niet opboksen tegen de Galaxy S4 Zoom, dankzij de optische zoom van die telefoon. De foto van de Lumia 1020 is ietwat korrelig, minder ver ingezoomd en er mist al duidelijk wat detail.

Video’s


De video die de Lumia 1020 schiet heeft een maximale resolutie van 1080p. Je kunt bij die resolutie nog instellen of je een framerate van 24, 25 of 30 beelden per seconde wenst, diezelfde instellingen zijn er ook voor een 720p-resolutie.

De Lumia 1020 beschikt over optische beeldstabilisatie, wat mede gebeurt dankzij een kogellager. Deze beeldstabilisatie werkt geweldig goed. Ook als je geen vaste hand hebt kan je prima video’s schieten met deze smartphone. Het geluid in de geschoten video is zeer goed, want het waaide op de dag van opname wel en er zijn genoeg telefoons die dat geluid er niet uit weten te filteren. Ook de Lumia 920 blonk hier eerder al in uit, zelfs bij concerten blijft het geluid mooi, dat zal bij dit toestel ongetwijfeld niet anders zijn.

Wel moet ik opmerken dat de video niet geweldig veel detail bevat en dat er wat vervorming aan de zijkant van het beeld plaatsvindt. Dat is voornamelijk in de linkerbovenhoek van de video goed zichtbaar.