3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


De Lumia 1020 wordt in een kenmerkende blauwe kartonnen verpakking geleverd. Als je het doosje openschuift komt in eerste instantie de telefoon tevoorschijn. Verderop in de verpakking vind je een pinnetje voor de sim-lade, een beknopte snelstartgids in het Engels en Nederlands en een in-ear headset, 1,5 mAh acculader met USB-poort en als laatste een bijbehorende USB-kabel.

Nokia levert bij de Lumia 1020 ook nog een gratis cover die je op de achterkant kan plaatsen. Deze cover stelt de Lumia 1020 in staat om draadloos op te laden, mits je daarvoor ook een draadloos oplaadaccessoire aan je collectie hebt toegevoegd.

Ook is er een andere cover met de naam Camera Grip beschikbaar. Deze cover voegt een 1.000 mAh accu toe en moet voor de fotografie-fanaten een zinnige toevoeging zijn omdat het de Lumia 1020 nog treffender omtovert tot een digitale camera omdat de telefoon beter vast te houden is tijdens het maken van foto’s en video’s. Ook kan de Lumia 1020 op een statief worden geplaatst middels deze Camera Grip.

Meer informatie over Nokia’s accessoires voor de Lumia 1020 vind je op de website van de fabrikant.


Ontwerp


De Nokia Lumia 1020 doet vanaf het eerste ogenblik denken aan de Lumia 920 en ook zijn er wat subtiele invloeden vanuit de Nokia N8 waar te nemen. Nokia heeft in grote lijnen vrijwel het gehele ontwerp van de Lumia 920 gebruikt, afgezien van de uitstulping in de vorm van een schijf, op de achterkant van het apparaat waarin de PureView-sensor schuilt. De twee smartphones zijn ook ongeveer even hoog en breed.

De behuizing van de twee Nokia-telefoons verschilt ondanks de grote gelijkenis wel op kleine punten als je heel goed kijkt, maar dat is niet noemenswaardig.

Nokia levert de Lumia 1020 in drie kleuren; geel, wit en zwart. Er is ook een rode variant in omloop, maar die is exclusief bedoeld voor bepaalde providers.


Uiterlijk


De voorkant van de Lumia 1020 bestaat voor een groot deel uit het touchscreen, waaromheen aanzienlijke bezels zijn aangebracht. Waar we tegenwoordig een trend zien dat de bezel zo miniem mogelijk moet zijn, is daar bij de Lumia 1020 geen sprake van. Boven het scherm vind je een speaker en een camera, bijna onzichtbaar zijn de licht- en nabijheidssensor die ertussenin zitten. Onder het scherm zitten de drie kenmerkende aanraakgevoelige Windows Phone-knoppen.

De achterkant is zoals gezegd voorzien van een uitstulping waarin de PureView-camera verwerkt is. De uitstulping resulteert erin dat de telefoon niet stabiel op zijn rug kan liggen tijdens gebruik. Op de uitstulping vind je een lens, een LED-flitser én een Xenon-flitser, die laatste is bedoeld voor een extra krachtige belichting, indien nodig. Op de achterkant zitten ook nog twee goudkleurige puntjes, waar de eerder genoemde accessoires op aansluiten.



Op de rechterzijde van de Lumia 1020 vinden we zoals gebruikelijk knoppen voor het volume, een aan/uitknop en een sluiterknop waarmee de camera ook kan worden opgestart. Bovenop zit een secundaire microfoon, koptelefoonaansluiting en een sim-lade waarvoor het meegeleverde pinnetje nodig is om te openen. Onderop zit een USB-aansluiting, geflankeerd door een uitsparing om een polsbandje te bevestigen en een speaker.

Zoals we van een groot deel van de Windows Phones gewend zijn kan de telefoon niet eenvoudig geopend worden. Dat betekent dat de accu niet snel verwisseld kan worden. Het gemis van een micro SD-poort betekent bovendien dat de opslagruimte niet uit te breiden is.