3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Nokia Lumia 1020 heeft een behuizing die gemaakt is van polycarbonaat, zoals we bij vrijwel elke Lumia-telefoon zien. Enkel de Lumia 925 (review) is hierop een uitzondering, de behuizing van deze telefoon was voor een aanzienlijk deel gemaakt van metaal, wat een nieuwe designrichting moest worden voor Nokia.

Voor de Lumia 1020 greep Nokia dus echter weer terug op de ‘oude’ en vertrouwde ontwerpen met polycarbonaat. Daar is op zich niks mis mee, deze telefoon voelt immers erg degelijk aan. Het scherm is voorzien van een laag Gorilla Glass 3 en daarmee blijkt het paneel perfect beschermd wanneer ik er druk op zet. Ook als ik tracht de telefoon te buigen zie ik niks gebeuren met het scherm. Wat betreft stevigheid gooit de Lumia 1020 dus hoge ogen.

Wel zit er redelijk wat speling op de knoppen die aan de rechterzijde van de telefoon zijn verwerkt. Het is niks zorgelijken, maar je voelt het wel. De micro sim-lade gaat makkelijk open en is ditmaal van metaal gemaakt.


Hardware


Nokia heeft de Lumia 1020 van grotendeels dezelfde hardware als de Lumia 920 voorzien, afgezien van de camera natuurlijk. Dat houdt in dat het opnieuw de Qualcomm MSM8960-chipset betreft, met een dual-core Krait-processor die draait op 1,5 GHz. Het grafische werk wordt door een Adreno 230 afgehandeld. Dat is allemaal identiek aan de Lumia 920. Het werkgeheugen is echter verdubbeld naar 2GB.

De Lumia 1020 wordt geleverd met 32GB interne opslagcapaciteit, daarvan is ongeveer 25GB vrij wanneer je de telefoon voor het eerst inschakelt. De opslagruimte is niet uit te breiden, wel kan je desgewenst nog een SkyDrive-account gebruiken om data in de cloud op te slaan. Microsoft biedt 7GB gratis opslagruimte aan elke gebruiker.

De Lumia 1020 heeft een PureMotion HD+ ClearBlack-scherm met een resolutie van 768 bij 1280 pixels, met een grootte van 4,5 inch. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 332 pixels per inch, deze specificaties zijn opnieuw identiek aan die van de Lumia 920. Over het scherm rust zoals eerder vermeld een laag Gorilla Glass 3, dat is een versie nieuwer dan bij de Lumia 920.

Wat betreft connectiviteit is de Lumia 1020 van zo goed als alle gemakkelijk voorzien: WiFi, Bluetooth, NFC en USB. Wel gaat het in sommige gevallen niet om de meest recente versie van de technieken. Zo worden Bluetooth 4.0 en 802.11ac-WiFi niet ondersteund. Zoals vermeld kan de Lumia 1020 ook draadloos opgeladen worden, in combinatie met een gratis meegeleverde hoes. De Lumia 1020 ondersteunt ook 4G-netwerken.

De camera is natuurlijk het absolute hoogtepunt van de Lumia 1020. De PureView-sensor heeft een resolutie van 41 megapixel en dat is -buiten de 808 PureView- ongeëvenaard op de smartphonemarkt. Nokia voorzag de camera bovendien van optische stabilisatie via kogellagers en er zijn maar liefst zes Carl Zeiss-lenzen gebruikt. Indien nodig kan de Lumia 1020 terugvallen op een LED- of Xenon-flitser.

De accu in de Lumia 1020 heeft een capaciteit van 2.000 mAh. Nokia belooft daarmee een standby-tijd van 384 uur. De accu is niet op een gebruiksvriendelijke manier te verwisselen, de gebruiker zal het dus moeten stellen met de batterij die bij levering in de Lumia 1020 is geplaatst.