2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Sony’s Xperia Z1 is een indrukwekkend apparaat. Dat vermoeden hadden we van tevoren ook al wel voor bijvoorbeeld het gebied van prestaties. De Snapdragon 800-chipset is momenteel het neusje van de zalm en dat de Xperia Z1 er met de prestatiekroon vandoor gaat is dan ook conform de verwachtingen.

Maar Sony weet ook op andere gebieden te excelleren. De bouwkwaliteit van de Xperia Z1 is geweldig en de waterdichte behuizing draagt daar nog eens extra aan bij.

Er zijn ook minpunten te bedenken. De accu is ondanks een flinke capaciteit niet indrukwekkend gebleken in de benchmark. Wel is het zo dat Sony allerlei aanvullende mogelijkheden heeft ingebouwd om de accu te ontlasten en mede daardoor zou je toch een accuduur van twee dagen kunnen bereiken. Echt een minpunt is de accu dus niet, mits je deze functies gebruikt.

Een serieuzer nadeel is de speaker van de Xperia Z1. Net als bij de voorganger is deze gewoon niet wat je ervan verwacht. De omvang van de Xperia Z1 is daarnaast in elke dimensie toegenomen ten opzichte van de Xperia Z, terwijl de schermgrootte hetzelfde is gebleven. Ondanks alle goed klinkende marketingtermen als Bionz, Exmor RS, G-Lens en een sensor met 20,7 megapixel valt de camera tegen. Dat blijft klaarblijkelijk een lastig punt voor Sony, ondanks alle expertise die het bedrijf op dat gebied heeft.

De Xperia Z1 komt dus niet helemaal zonder compromissen, maar voor veel mensen zullen die te overzien zijn. Hoewel er meer Snapdragon 800-smartphones op de markt zijn, hebben we het hier over een van de snelste smartphones van dit moment, die ook nog eens waterdicht is en een puike bouwkwaliteit heeft. De prijs is wel aanzienlijk, maar als je op zoek bent naar een high-end toestel, dan is dit een hele serieuze optie.
7.8
  • Bouwkwaliteit vrijwel perfect;
  • Prestatiekoning;
  • Waterdichte behuizing;
  • Prima scherm;
  • Speaker is niet indrukwekkend;
  • Grotere afmetingen dan Xperia Z;
  • Camera valt tegen;