3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Sony heeft een pluim verdiend wat betreft het materiaalgebruik in de Xperia Z1. De huls van de smartphone is gemaakt van metaal en gehard glas. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de Xperia Z, waarbij Sony alleen voor de voorkant van gehard glas gebruikmaakte terwijl de zijkanten van plastic gemaakt waren.


Dat materiaalgebruik werkt overigens wel door in het gewicht van de Xperia Z1; het toestel is met zijn 170 gram schoon aan de haak zo’n 24 gram zwaarder dan zijn voorganger. Voor een telefoon vind ik de Xperia Z1 misschien zelfs iets te zwaar, maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

De Xperia Z1 voelt dankzij de hoogwaardige materiaal zeer stevig aan en bij verschillende tests blijkt de telefoon die verwachting ook zonder moeite waar te maken. Je moet erg hard op het scherm drukken om vlekken op het onderliggende paneel te creëren, ook als je de telefoon aan de uiteinden probeert te buigen geeft het weinig mee en blijven vlekken vrijwel volledig achterwege.

De knoppen aan de zijkant van het toestel zijn goed in de behuizing verwerkt, enkel de sluiterknop had wat beter gefixeerd kunnen zijn. Al met al is de bouwkwaliteit van de Xperia Z1 nagenoeg perfect, zoals je ook mag verwachten bij toestellen van deze prijs.


Hardware


Sony heeft de Xperia Z1 uitgerust met een Snapdragon 800-chipset van Qualcomm. De Xperia Z1 is het eerste toestel met deze componenten dat bij ons de revue passeert en qua prestaties liggen de verwachtingen dan ook hoog. Er zijn overigens al meer Snapdragon 800-toestellen op de markt, zoals de LG G2 en de Samsung Galaxy Note III.

De Krait 400-processor bevat vier rekenkernen die allen op maximaal 2,2 GHz draaien. Het grafische werk wordt afgehandeld door een Adreno 330-GPU. Ook dit onderdeel hebben we nog niet eerder aan het werk gezien. Het werkgeheugen bedraagt 2GB.

De opslagcapaciteit bedraagt 16GB, waarvan zo’n 11GB voor de gebruiker overblijft. Met behulp van een Micro SD-kaartje kan de capaciteit met nog eens maximaal 64GB uitgebreid worden. Het totaal kan dus op zo’n 75GB liggen.


Het scherm van 5 inch is van het type TFT en voorzien van een Full HD-resolutie. Met een pixeldichtheid van 441 pixels per inch doet Sony niet onder ten opzichte van de concurrentie. Het scherm is in staat om tien vingers gelijktijdig waar te nemen. De bescherming is voor zover bekend opnieuw niet Gorilla Glass van Corning, maar een ongespecificeerd gehard glas.

Voor draadloze verbindingen met de Xperia Z1 is de gebruiker aangewezen op Bluetooth 4.0, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac en 3G/4G. Dat is zo goed als alles wat je je kan wensen. Ook is de telefoon voorzien van een micro USB-poort om te verbinden met andere apparaten.

De camera van de Xperia Z1 moet hoge ogen gooien, met een maximale resolutie van 20,7 megapixel, vastgelegd door een Exmor RS-sensor van 1/2,3 inch, wat voor smartphones bovengemiddeld groot is en dat is een goed teken. Zoals je waarschijnlijk wel bekend is, zegt het aantal megapixels namelijk lang niet alles over de kwaliteit van de uiteindelijke foto. Sony heeft ook voorzien in een LED-flitser. De Xperia Z1 neemt video’s op in Full HD met 30 beelden per seconde. Dat geldt ook voor de 2 megapixel-camera aan de voorkant van de telefoon.

De capaciteit van de accu ligt op 3.000 mAh en dat is voor een smartphone redelijk wat. Door de steeds krachtigere hardware zien we echter ook dat de accucapaciteit moet meegroeien en dit lijkt dus enkel een logische ontwikkeling te zijn. Verderop in dit artikel zal duidelijk worden of de Xperia Z1 in de accutest beter weet te scoren dan zijn voorganger. Sony belooft 850 uur standbytijd en iets minder dan 12 uur spreektijd op één lading.