3min

Tags in dit artikel

, , ,

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


De Sony Xperia Z1 wordt bij aankoop geleverd met een acculader, bijbehorende USB-kabel, handleidingen en een in-ear headset met bijbehorende opzetstukjes om de headset beter in je oren te laten passen.

Ontwerp


De Xperia Z1 heeft op het eerste oog wel wat weg van de recente Xperia-topmodellen, maar het is een duidelijke doorontwikkeling. Een opvallend verschil is bijvoorbeeld dat de zijkanten van het toestel niet van plastic, maar metaal zijn. Dat is een ontwikkeling die ik zelf alleen maar kan toejuichen omdat het de bouwkwaliteit van het toestel ten goede komt. De hoeken van de behuizing zijn ook net wat ronder, waardoor de telefoon minder snel in je been zit te prikken als je bijvoorbeeld op de bank zit. Zowel de voor- als achterkant zijn voorzien van gehard glas. Bij de Xperia Z ging het bij de achterkant nog om krasvast plastic; opnieuw een verbetering in materiaalgebruik die ik toejuich.


De Xperia Z1 en Xperia Z naast elkaar, een duidelijk verschil in formaat

Hoewel beide toestellen voorzien zijn van een even groot scherm, is de Xperia Z1 toch een fractie zwaarder, langer, breder én dikker. In de lengte spreken we zelfs over een verschil van een halve centimeter en dat vind ik aanzienlijk en juist weer geen verbetering.


Uiterlijk


De voorkant van de Xperia Z1 is wordt grotendeels in beslag genomen door het grote scherm. Zoals we steeds regelmatiger zien, zijn de Android-knoppen in het scherm geïntegreerd. Dat betekent dat er op de voorkant buiten het scherm om enkel een camera en de gebruikelijke sensoren zijn gepositioneerd.

De Sony G-lens is linksboven op de achterkant van de smartphone geplaatst. Daarnaast staan enkele specificaties van de camera vermeld en eronder zit een led-flitser. Helemaal bovenaan zit een vrij onopvallende sleuf waarachter de secundaire microfoon geplaatst blijkt. Als laatste zijn er op de achterkant ook enkele woord- en beeldmerken geplaatst.

De linkerzijde bevat twee klepjes waarachter poorten voor een micro SD-kaart en USB-kabel zijn geplaatst. Wij zien de USB-poort liever centraal op de onderkant van het toestel. Ook zit hier een merkwaardige aansluiting die voor een optioneel dockingstation is bedoeld.



De rechterzijde is voorzien van een klepje waar een micro-simkaart kan worden geplaatst. Verder zit hier de aan/uit-knop die een stuk minder ver uitsteekt dan bij de Xperia Z, een volumeschakelaar en een fysieke sluiterknop voor de camera. Die sluiterknop zorgt er voor dat de Xperia Z1 in tegenstelling tot zijn voorganger wél foto’s onder water kan maken.

Op de bovenkant zit de aansluiting voor een headset. Opvallend genoeg is deze niet afgedekt met een klepje, waardoor de Xperia Z1 ongetwijfeld water zal maken als het zover komt. Iets waar de smartphone en deze aansluiting tegen bestand is.



Aan de onderkant heeft Sony een brede speakergril geplaatst, alwaar ook de primaire microfoon is geplaatst. In de rechterhoek van het apparaat is ook een dubbele uitsparing gemaakt waar desgewenst een polsbandje kan worden bevestigd. Sony levert geen polsbandje mee.

De Xperia Z1 kan niet zomaar geopend worden en dat betekent dat het niet mogelijk is om snel van accu te wisselen. Sony heeft hier waarschijnlijk voor gekozen om de Xperia Z1 dunner te kunnen maken. Waterdichte toestellen met een verwijderbaar klepje zijn uiteraard ook minder handig, het kan altijd gebeuren dat een gebruiker het klepje per ongeluk niet helemaal goed bevestigt.