6min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Sony Xperia Z1 is voorzien van Android 4.2 Jelly Bean. Dat is één van de recentere versies van Google’s mobiele besturingssysteem. Sony had het beter kunnen doen wat dit betreft; de Samsung Galaxy Note 3 is immers wél van Android 4.3 Jelly Bean voorzien. Op functioneel gebied zijn er vooral kleine verschillen, maar het is natuurlijk altijd wenselijk dat je apparaten zoveel mogelijk up-to-date zijn, ook voor de veiligheid van het systeem zelf.

De Xperia Z1 is een fractie groter dan zijn voorganger. Ik vind telefoons met 5 inch-schermen persoonlijk te groot. Voor mij ligt het ideaal tussen de 3,8 en 4,3 inch in, al kan dat in de toekomst nog wel wat verschuiven, naar mate de bezel rondom de schermen steeds kleiner wordt. Daardoor wordt het oppervlak van het scherm beter bereikbaar als je de telefoon in één hand houdt. Daar zit dan ook mijn probleem, ik wil een telefoon graag kunnen gebruiken als ik met andere dingen bezig ben en dat gaat niet naar wens bij telefoons met zulke grote schermen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, dat geef ik toe. Maar er zijn waarschijnlijk net zoveel mensen met kleinere als grote handen dan de mijne. Als je de Xperia Z1 in je broekzak steekt heb je overigens weinig last van de grootte van het toestel.

De Xperia Z1 heeft 16GB opslagruimte, maar voor de eindgebruiker blijft daar zo’n 11GB van over. Er zijn fabrikanten die het nog bonter maken, maar dat de gebruiker zo’n 30 procent aan opslagruimte in rook ziet opgaan vind ik toch redelijk kwalijk. Gelukkig is de opslagruimte nog wel uit te breiden met een Micro SD-kaartje, maar het knaagt wel.

Android


Zoals elke Android-fabrikant kiest ook Sony ervoor om Android naar eigen smaak aan te passen. Op het uiterlijk gebied zijn er niet al te veel wijzigingen aangebracht ten opzichte van de originele versie van Android, er zijn wel relatief veel toevoegingen gedaan.


Zo kan je vanuit het multitaskscherm bijvoorbeeld kleine apps aanroepen die bovenop de actieve app worden geplaatst. Standaard zijn er 9 kleine apps geïnstalleerd, je kan ook Android-widgets omtoveren in een kleine app en in de Play Store is een speciale afdeling voor kleine apps waar nog eens zo’n 70 apps beschikbaar, al dan niet gratis. Het is een goed initiatief dat bij tijd en wijlen wel eens van pas kan komen.

De gebruiker kan maximaal 7 hoofdschermen aanmaken om widgets en snelkoppelingen op te plaatsen. Desgewenst kunnen al die schermen ook verwijderd worden zodat er slechts één overblijft. In het notificatiecentrum is standaard één rij met vijf sneltoetsen om zaken als WiFi en GPS aan en uit te zetten. Er is nog een extra rij toe te voegen, met de keus uit zestien toetsen waarvan er dus maximaal 10 zijn te selecteren. Persoonlijk vind ik het praktischer werken als alles op die locatie beschikbaar is door er horizontaal doorheen te vegen. Het notificatiecentrum is buiten die snelkoppelingen om niet noemenswaardig aangepast.

Op het vergrendelscherm is het door naar links en rechts te vegen mogelijk om de camera op te starten en geselecteerde widgets te bereiken. Als je muziek afspeelt staan er knoppen op het vergrendelscherm om een ander nummer te kiezen of de weergave te pauzeren. Helaas is het niet mogelijk om snelkoppelingen naar apps toe te voegen, wel kan het notificatiecentrum vanuit hier geopend worden en de achtergrond aangepast worden.


Het standaardtoetsenbord van de Xperia Z1 is ook het noemen waard, deze is namelijk wat anders dan de virtuele ramplank van andere Xperia-modellen. De achtergrond is helder en de toetsen lijken wat verder uit elkaar te staan. De spatiebalk is wel onnodig veel kleiner gemaakt en wordt nu geflankeerd door een toets voor een komma en een punt. Sony had de toets voor speciale tekens beter kunnen verkleinen zodat de spatiebalk groter was gebleven. Het toetsenbord werkt afgezien van die indeling overigens aardig goed.

Geluid


Het geluid uit de speaker van de Xperia Z1 vind ik niet zo indrukwekkend. Het voldoet, maar ook niet meer dan dat. De lage tonen zijn ongeveer even aanwezig als bij andere smartphones, het zijn vooral de hoge tonen die afwezig zijn. Er zijn allerlei geluidseffecten in te schakelen zoals ClearAudio+, Clear Phase, Heldere Stereo en xLOUD. Al deze zaken zorgen wel voor wijzigingen in het geluid, maar maken het niet noemenswaardig veel beter.

De Xperia Z1 is voorzien van dezelfde in-ear-headset als de Xperia ZR. Hoewel wij de headset niet ontvingen kan ik dus de ervaring bij die telefoon overnemen. Daar schreef ik dat de headset een prima pasvorm heeft en dat het geluid redelijk gedetailleerd is.


Scherm


De Xperia Z1 beschikt over een 5 inch-scherm met een Full HD-resolutie. Dat komt neer op 441 pixels per inch en dat is vrijwel ongeëvenaard. Alleen de HTC One (review) zit daar nog boven, die propt evenveel pixels op een scherm van 4,7 inch en dat komt neer op 469 pixels per inch. Hoe dan ook, ik vind het persoonlijk allemaal overkill wanneer we boven de 350 pixels per inch gaan. We zijn in 2013 over de grens van het menselijk oog gegaan. Scherper hoeft niet meer.

Dat betekent dus ook dat het scherm van de Xperia Z1 qua detail dik in orde is. Dat kan ook van de helderheid, kleurweergave en kijkhoek worden gezegd. Allemaal prima in orde. Het enige nadeel aan het scherm is dat het in de buitenlucht moeilijk af te lezen kan zijn doordat het vrij reflectief is.

Accu


De Xperia Z1 heeft een 3.000 mAh-accu. Dat is 1,5 keer zoveel als de capaciteit van zijn voorganger en dat is op papier een aardige vooruitgang. Van tevoren is het echter moeilijk zeggen of dat zich ook vertaalt in een extra lange accuduur omdat de Snapdragon 800-chipset ook aanzienlijk krachtiger is.

In de accutest laat de Xperia Z1 geen indrukwekkende prestaties noteren. Dat is bij high-end modellen desalniettemin vrij gebruikelijk te noemen.


Wel moet opgemerkt worden dat Sony allerlei extra functionaliteit heeft toegevoegd om de accu te besparen. Zo kan je bijvoorbeeld de WiFi-module automatisch laten uitschakelen op basis van je locatie. Met de Stamina-mode kan ook de dataverbinding en WiFi uitgeschakeld worden als het scherm niet actief is. Als je gebruik maakt van deze functies is het mogelijk dat je een accuduur van twee dagen bereikt.