3min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De iPhone 5S is voorzien van iOS 7. Dat is de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Deze software is ook beschikbaar voor de iPhone 4, 4S, 5 en 5C. Vooral op het uiterlijk gebied is er bij deze release heel wat veranderd en als je dus nog niet bekend bent met deze versie van iOS, dan raad ik je met klem aan om onze recensie te lezen. De iPhone 5S draait iOS 7 perfect. Tijdens de gebruiksperiode met het toestel heb ik geen enkele vorm van haperingen meegemaakt. De telefoon doet alles wat je van hem vraagt en wel direct.

De iPhone 5S heeft dezelfde afmetingen als de iPhone 5 en persoonlijk ben ik daar erg tevreden mee. Het scherm meet 4 inch en dat ligt gezien de afmeting van mijn handen binnen de ideale grens om de telefoon ook goed te kunnen besturen met één hand. Alleen als de randen rondom het scherm verder worden weggewerkt, zou het scherm wat mij betreft nog een fractie groter kunnen worden. Dit is iets wat Samsung met de Galaxy S4 voor elkaar kreeg. Die telefoon bleef exact even groot als zijn voorganger, maar kreeg wel een groter scherm. Er zullen zeker consumenten zijn die grotere schermen zoals dat van de Galaxy S4 willen hebben, maar er zijn net zo goed veel mensen die daar niet mee overweg kunnen. Apple kiest wat mij betreft voor een middenweg.


Geluid


De speaker in de iPhone 5S lijkt gelijk aan die van de iPhone 5. Dat betekent dat de geluidsuitvoer goed is gebleven, ook op het hoogste volume. Lage tonen zijn wel aanwezig, maar lang niet zo duidelijk als je graag zou willen hebben.

De meegeleverde EarPod-oortjes zitten wat mij betreft niet zo comfortabel als de in-ear headsets die de meeste merken meeleveren. Alle toonhoogten worden wel prima weergegeven door deze headset.

Scherm


De iPhone 5S is voorzien van een Retina-scherm met 640 bij 1136 pixels. Het Retina-scherm geeft 326 pixels per inch weer, dat is aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de 461 pixels per inch van de HTC One en je zou zeggen dat Apple op dit gebied inmiddels achter de feiten aanloopt. Er zijn meerdere redenen waarom Apple niet naar een hogere resolutie overstapt.


Apple houdt bijvoorbeeld vast aan de huidige resolutie om ontwikkelaars te ontzien. Elke resolutie die Apple extra adopteert, betekent voor ontwikkelaars immers ook extra werk. Dat betekent niet dat Apple nooit zal overstappen op een hogere resolutie of nieuwe schermgrootte, maar dat zal zeker niet bij elke nieuwe iPhone gebeuren. Daarnaast is het zo dat je op normale gebruiksafstand nauwelijks verschil in detail ziet als je de iPhone 5S naast een telefoon met een hogere resolutie legt. Het lijkt me dan ook onwaarschijnlijk dat je je gaat ergeren aan het scherm van de iPhone 5S.

Het scherm is voorzien van Gorilla Glass en een oleofobe laag, die vingerafdrukken voorkomt. Dat werkt prima en het zorgt ervoor dat de telefoon ook met veel tegenlicht goed af te lezen is.

Accu


De capaciteit van de accu in de iPhone 5S is een krappe tien procent groter dan die van de voorganger. Mijn iPhone 5 houdt het momenteel ongeveer twee dagen met me uit. In de review van de iPhone 5 schreef ik nog dat een tweede dag niet volgemaakt kon worden, maar in de tussentijd is dat dus verbeterd. Ik heb het recensie-exemplaar van de iPhone 5S slechts korte tijd in handen gehad, maar in die tijd lukte het deze telefoon ook prima om twee dagen op één lading te werken. Natuurlijk is dat afhankelijk van de mate waarin je de telefoon gebruikt.

iOS 7 staat door allerlei visuele toevoegingen wat betreft de accu bekend als een wat zwaarder besturingssysteem dan eerdere versies. Er zijn allerlei manieren om extra accuduur uit je iPhone te persen, door bepaalde functionaliteit uit te schakelen.