Camera

De camera-applicatie in de Galaxy S4 Active heeft een overzichtelijke interface gekregen. Na het opstarten van de camera-applicatie kan er direct een foto worden gemaakt of een video worden opgenomen. Het afwisselen tussen beide mogelijkheden verloopt soepel. Handig is dat er gedurende het opnemen van een video tegelijk foto’s gemaakt kunnen worden.


Voor het maken van de foto’s kan er gekozen worden tussen zes verschillende groottes, variërend van 640 x 480 pixels (0,3 megapixel) tot en met 3264 x 2448 pixels (8 megapixel). Er bestaan voor het opnemen van video’s vier standen, beginnende bij 320 x 240 pixels en eindigend met 1920 x 1080 pixels.


Vanaf het beginscherm van de camera kunnen er verschillende opnamestanden worden gekozen. Voor het schieten van plaatjes zijn dit: Gezichtscorrectie, Beste foto, Continuopname, Beste gezicht, Geluid & opname, Drama, Geanimeerde foto, Rijke toon (HDR), Gum, Panorama, Sport, Nacht en Onder water.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

Ondanks de camera die in het aantal megapixels is gedegradeerd ten opzichte van de Galaxy S4, weet de Galaxy S4 Active goed te presteren. Op de foto met enkel externe belichting weet de camera een relatief goed onderscheid weer te geven tussen de kleuren die niet ver van elkaar in het kleurenspectrum verwijderd zitten.

Zonder externe belichting stelt de camera in het donker wel enigszins teleur. Hoewel er nog wel enkele kleuren zijn op te merken, is het meer een grote wazige ruis.

De beste kwaliteit foto’s worden geleverd met de LED-flitser ingeschakeld. Het contrast is zeer goed en de kleuren zijn uitstekend van elkaar te onderscheiden. Het enige waar de Galaxy S4 Active tegen aanloopt is dat door het relatief lage aantal pixels de foto minder scherp wordt wanneer er verder wordt ingezoomd. Toch zal dit in de praktijk niet vaak voorkomen.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Hoewel de Galaxy S4 Active over een functie beschikt die foto’s in sportmode kan opnemen is hier weinig van te merken. Met deze sportmode zou het mogelijk moeten zijn scherpe foto’s te maken van bewegende beelden. Zelfs bij een minimale beweging van een object wordt de in sportmode gemaakte foto wazig.

Bij de foto die buiten van dichtbij genomen is lijkt het contrast goed. Wel is het jammer dat de foto al snel korrelig wordt naarmate er verder wordt ingezoomd. Ook blijft er van de tak rechts bovenin de foto weinig over. Aan de zijkanten wordt er dus niet voldoende scherpgesteld door de camera. Ook op de foto van de auto zijn de zijkanten niet bijster scherp vastgelegd.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto die op grote afstand is gemaakt zonder in te zoomen, is prima. De camera lijkt weinig last te hebben van het bekende fenomeen waarbij foto’s te donker worden vastgelegd. Er valt goed te zien dat de foto op een heldere dag is genomen. Wat wel opvalt is dat de foto niet helemaal scherp is.

De foto waar volledig is ingezoomd benadrukt dat de Galaxy S4 Active niet bedoeld is om van veraf foto’s te schieten. Door het digitaal inzoomen gaat de kwaliteit van de foto verloren. Je kan net zo goed niet inzoomen en later in een fotobewerkingsprogramma het plaatje uitsnijden als je dat wilt.


Video’s


Door de opnamesnelheid van 30 beelden per seconde verliepen de bewegingen in de testvideo van 1920 x 1080 pixels soepel. De auto’s glijden voorbij. De kleuren zijn helder en scherp weergegeven. Door het hoge contrast lijken sommige schaduwen donkerder dan ze in werkelijkheid zijn.