3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


In de inleiding had je al kunnen lezen dat deze Acer Iconia W3 een vrij dure en zware tablet is. Waardoor dat komt, is mij een beetje een raadsel. De behuizing is namelijk volledig van plastic gemaakt en over de bouwkwaliteit ben ik niet echt te spreken. Ik kan de tablet namelijk een redelijk stukje buigen, met een onheilspellend gekraak tot gevolg. Dat is gewoon niet best.


Ook als ik op het scherm druk is het duidelijk dat er niet is gekozen voor Corning Gorilla Glass als bescherming en dat ook hier de kwaliteit sowieso veel te wensen overlaat.

We zijn de laatste tijd wat kritischer geworden op plastic behuizingen bij smartphones en tablets, dit omdat de bouwkwaliteit wel eens onder de maat is, terwijl de prijs van het product in sommige gevallen wel vrij stevig is. Nu is de prijs van de Acer Iconia W3 niet extreem hoog, maar is het wel een van de duurdere 8 inch-tablets. Bij de Nexus 7 van dit jaar hebben we er door de lage prijs voor gekozen om een oogje dicht te knijpen bij het vele plastic, maar die bouwkwaliteit was echt stukken beter dan bij deze Acer Iconia W3, die ook nog eens anderhalf keer zo duur is. Daarom moet ik wel hard zijn bij deze tablet en mededelen dat de bouwkwaliteit echt een dik minpunt is.


Hardware


Als ik het 8,1 inch-scherm nader bekijk -de bouwkwaliteit was al niet top- is ook de schermresolutie niet geweldig, 1280 x 800 pixels, dit is de standaard schermresolutie van tablets van vorig jaar, dit jaar zien we voornamelijk tablets voorbij komen met een Full HD-resolutie van 1920×1080 pixels. Ook hier schiet de tablet dus tekort.

Aan de binnenkant van de tablet is een Intel Atom-processor te vinden, maar helaas geen nieuwe Intel Bay Trail-processor, waar we hele hoge verwachtingen van hebben op basis van onze hands-on review. Acer heeft gekozen voor een Intel Clovertrail-processor van vorig jaar, deze zijn we al wat vaker tegengekomen op de redactie, maar hebben ons niet weten te imponeren vanwege de mindere prestaties. De meeste Clovertrail-tablets zijn ook wat dikker, omdat deze chips redelijk heet worden en meer koeling nodig hebben.

De Intel Atom Z2760 Clovertrail-processor is een dual-core chip met een kloksnelheid van 1,5 GHz. De GPU in deze chip is een Intel Graphics Media-controller, dit is een verouderde PowerVR GPU en dus geen videochip uit Intel’s eigen keuken. Het werkgeheugen van de Acer Iconia W3 bedraagt 2GB. Voor een tablet is dat vrij veel, voor een Windows-tablet is het echter gebruikelijk.

De opslagcapaciteit van de Iconia bedraagt 32- of 64GB, beide versies zijn in Nederland verkrijgbaar, het prijsverschil tussen de twee versies is slechts drie tientjes, waarom Acer ervoor kiest om dan twee varianten te voeren is mij niet duidelijk.

De camera’s van de tablet schieten beide foto’s in 2 megapixel. De kwaliteit van de foto’s en video’s is opnieuw niet om over naar huis te schrijven. Ook vind ik het de moeite waard om even de WiFi-connectiviteit te bespreken, deze beschikt over ondersteuning voor 802.11 b/g/n-netwerken welke zijn gelimiteerd tot de 2,4 GHz-band, de 5 GHz-band wordt dus niet ondersteund. Opnieuw een dik minpunt.