Gebruikservaring

Algemeen


Het formaat van de tablet is op zich best wel prettig, ik ben persoonlijk wel fan van tablets met een schermafmeting rond de 8 inch, ook de iPad mini (schermgrootte 7,9 inch) vind ik een fijn formaat hebben om mee te werken. Het is toch net even wat handzamer dan een 10 inch-tablet, maar het scherm is nog wel groot genoeg, dat vind ik bij 7 inch niet altijd.

Ook zijn de hoeken van deze tablet wel prima afgerond zodat het apparaat lekker in de hand ligt. Wat dan wel weer jammer is, is dat de tablet vrij dik is en toch ook wel erg zwaar voor een 8 inch model. Als je ziet dat de iPad mini maar 331 gram weegt, dan is de Acer Iconia W3 met zijn 500 gram wel erg zwaar.

Het gebruik van de tablet is helaas niet geheel zonder problemen, in de inleiding heb ik al uitgelegd dat bij het ontvangen van de tablet deze eerst twee firmware-updates nodig had, naast een bootlading Windows 8-updates. Dit is echt een minpunt, want de tablet werkt gewoon voor geen meter als hij uit de doos komt. Het is te hopen dat Acer dit probleem inmiddels heeft aangepast bij de winkelversie.

Op dit moment kan ik nog steeds één grafische driver niet installeren. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik af en toe een scherm vol ruis krijg en de tablet ongeveer een minuut lang niet goed reageert. Daarna herstelt de tablet zichzelf wel en is deze weer te gebruiken. In mijn ogen heeft Acer gewoon de allereerste fabrikant willen zijn met een Windows 8-tablet met een schermformaat onder de 10 inch en heeft het daardoor teveel water bij de wijn gedaan.


Windows 8(.1)


Acer levert de Iconia W3 met een 32-bit Windows 8-versie, deze installatie is uiteraard gratis te updaten naar Windows 8.1. Dit heb ik dan ook gedaan, omdat de tablet dan beter tot zijn recht komt. Het feit dat Acer een volledige versie van Office 2013 meelevert is wel een echt pluspunt.

Doordat er gebruik is gemaakt van een Intel-processor, kunnen er op deze tablet ook oudere Windows-apps worden geïnstalleerd via de desktopomgeving. Dit blijft een pluspunt ten opzichte van de RT-versie van Windows 8, die draait op ARM-gebaseerde chipsets. Voor een volledig beeld van Windows 8.1 verwijs ik graag door naar mijn uitgebreide review.

Beeldscherm


Het beeldscherm van de Acer Iconia W3 reageert redelijk goed, maar zeker niet perfect. Ook de kijkhoeken, kleuren en scherpte van het beeld laten heel veel te wensen over. Het schermformaat in combinatie met de schermresolutie zorgt voor een lage pixel per inch-ratio, waardoor het beeld alles behalve scherp is.

Het is ook overduidelijk dat Acer heeft gekozen voor een heel goedkoop schermtype. Het beeldscherm van de Nexus 7 (2013), maar ook van de originele iPad Mini is een stuk beter.


Geluid


De Acer Iconia W3 beschikt over twee speakers, waarmee stereogeluid wordt mogelijk gemaakt. Ook het geluid valt zeker niet tegen. Het geluid blijft een beetje dof klinken, maar de lage tonen kunnen er nog wel mee door en ook het volume van de tablet is prima. De verwachtingen van deze tablet begonnen toch wel een beetje weg te zakken en door het geluid ben ik dan nog enigszins positief verrast.

Accu


De accu van de Acer Iconia W3 beschikt over 3.400 mAh, dat is niet veel voor een tablet. De Intel Atom-processor die Acer heeft gebruikt is in vergelijking met een Core-processor een stuk energiezuiniger, maar kan over het algemeen niet opboksen tegen de ARM-architectuur.

In Powermark van Futuremark behaalt de Iconia W3 toch een zeer nette score van 459 minuten, wat natuurlijk niet mis is. Bij normaal gebruik mag je rekenen op een uur of 7 tot 8 op één lading.

Benchmark: Windows 8: Powermark – Balanced