Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De iPad mini Retina is wat bouwkwaliteit betreft een echt Apple-product. Er is gebruikgemaakt van een aluminium behuizing en het scherm is afgedekt met een oleofobe laag krasbestendig glas. Het is niet bekend of dit glas afkomstig is van Corning, dat Gorilla Glass maakt. Apple laat daar weinig over los.

Als je hard op het scherm drukt, creëer je wel vlekken op de onderliggende Retina-display. Dit is echter niet beter of slechter dan bij tablets van bijvoorbeeld Samsung en Sony. Als je de tablet probeert te buigen moet je ook aardig wat kracht zetten om vlekken op het scherm te maken, het is echter niet onmogelijk. In dit opzicht is de iPad mini Retina wel een stuk steviger dan de meeste andere tablets, dat is te danken aan de aluminium huls.

De knoppen liggen prima in de behuizing en wanneer je de 4G-versie koopt, geldt dat ook voor de lade waar je je simkaart in plaatst. Alle onderdelen passen prima op en in elkaar, je zal geen gapende kieren tussen bijvoorbeeld het scherm en de behuizing zien.


Hardware


De iPad mini Retina is net als zijn grote broer voorzien van een Apple A7-chipset. Die bestaat uit een dual-core processor, een quad-core GPU en een M7-coprocessor. De processor in de iPad mini Retina is overigens iets lager geklokt, omdat er in de behuizing minder ruimte voor koeling is en op deze manier wordt de processor een fractie minder warm.

De co-processor is iets bijzonders. Deze chip houdt namelijk alle bewegingssensoren in de gaten en slaat de data ervan op. De normale processor wordt zodoende ontheven van deze taken en dat levert energiebesparing op omdat de co-processor aanzienlijk minder krachtig is. Afgezien daarvan zet ik mijn vraagtekens bij het gebruik van deze co-processor in de iPad mini Retina, je gaat je tablet mijns inziens immers niet als pedometer of fitnessmonitor gebruiken.

De iPad mini Retina heeft 1GB werkgeheugen en dat is voor een tablet niet zoveel meer. iOS behoeft op dit moment kennelijk ook niet veel meer werkgeheugen dan dat en klaarblijkelijk is Apple ook niet van plan om daar in de toekomst veel verandering in te brengen, anders had het er wellicht voor gekozen om een groter geheugen te plaatsen. De opslagruimte kan 16-, 32-, 64- of 128GB bedragen en dat is niet uit te breiden omdat de iPad geen micro SD-kaartlezer heeft.


Apple heeft ditmaal wel kans gezien om de iPad mini met een Retina-scherm uit te voeren. Daarbij is dezelfde schermresolutie aangehouden als bij de grote iPad, wat betekent dat de pixeldichtheid aanzienlijk omhoog is gegaan. De iPad Air heeft een pixeldichtheid van 264 ppi, de iPad mini Retina zit echter op 326 ppi.

Zowel aan de voor- als achterkant van de tablet vind je een camera. Voorop heeft deze een resolutie van 1,2 megapixel, dat is voldoende voor een 720p-video via FaceTime. De camera aan de achterkant schiet foto’s in 5 megapixel en video’s in 1080p.

De accucapaciteit van de iPad mini Retina bedraagt 6.471 mAh. Nogal een apart getal, maar het is wat het is. Apple belooft een accuduur van 10 uur en dat is evenveel als bij de originele iPad mini. Verderop in dit artikel volgt overigens een accutest om te controleren in hoeverre dit klopt.