Conclusie

Asus heeft met de Zenbook UX301L een hele leuke serie neergezet, het is echt een mooie kleine ultrabook die er goed uitziet en die je in veel situaties goed kan gebruiken. Ik vind het ook goed van Asus dat dit model in verschillende configuraties aangeboden wordt, zodat je het systeem enigszins op maat kan kopen.

Wel ben ik van mening dat het duurste model dat wij hebben ontvangen in mijn ogen tekort schiet qua prestaties. Voor een bedrag van 1.799 euro had ik wat meer verwacht en hadden de prestaties een stuk dichter bij de MacBook Pro 15 inch Retina moeten zitten. De MacBook Air 13 inch had gewoon dik verslagen moeten worden. Ons reviewexemplaar is ook een stuk duurder dan deze MacBook Air. Dat wil overigens niet zeggen dat ik meteen de hele serie afschrijf, want ik denk dat het model eronder (4500U processor, 256GB SSD en 8GB werkgeheugen, Full HD-resolutie) een betere aankoop is voor 1.396 euro. Zeker aangezien het DPI-verhaal in Windows 8.1 nog niet geweldig werkt. Dan kan je misschien beter de hand op de knip houden en opteren voor een Full HD-resolutie.

Het beeldscherm van de Asus Zenbook is verder gewoon goed, de kleuren en de kijkhoek zijn prettig, het touchscreen reageert ook goed zonder dat het scherm gaat klapperen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het toetsenbord, touchpad en het geluid, Asus heeft dat allemaal goed voor elkaar. Bij de review van de vorige Zenbook-laptop hadden we vooral veel kritiek op de touchpad en dat heeft Asus helemaal opgelost, mijn complimenten!

Asus is ook redelijk bescheiden gebleven met het voorinstalleren van allerlei software, dat is iets wat het bij ons altijd goed doet. Want een bak software installeren waar niemand op zit te wachten, is bij ons standaard vragen om kritiek. Ook scoort Asus punten met het meeleveren van accessoires in de vorm van twee adapters (VGA en LAN) en natuurlijk de beschermhoes.

Als je overweegt dit systeem te kopen, zou ik kijken naar het eerder genoemde model. Ik heb besloten een bronzen medaille te geven, ook al ben ik van mening dat dit model wat te duur is voor de prestaties die je krijgt. Het feit dat er meerdere modellen zijn met ook een lager prijskaartje, heeft over de streep getrokken.
7.9
  • Goed aanraakgevoelig scherm;
  • Toetsenbord en touchpad zijn dik in orde;
  • Beschermhoes en twee adapters (VGA en LAN) meegeleverd;
  • Een prettige ultrabook;
  • Prestaties vallen tegen in verhouding tot prijs;
  • Deksel is vingerafdrukgevoelig en niet erg stevig;