2min

Tags in dit artikel

BIOS

Ook in het BIOS van de AX8 is µGuru overal aanwezig. Het is duidelijk te zien dat met een standaard bios is gewerkt dat met deze features is uitgebreid. Wanneer je bios opent heb je de keuze tussen de µGuru-instellingen en de standaard instellingen. Bij de standaard instellingen vind je alles wat je in een normaal bios vindt, met uitzondering van monitor-mogelijkheden, de instellingen voor voltages en de FSB (HTT) en multiplier settings. Die staan in het µGuru menu. Het niveau van controle is hier werkelijk enorm hoog. Van werkelijk ieder onderdeel is het voltage in te stellen en je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemeten. (oa het aantal keer dat je de resetknop gebruikt hebt. Je mocht het maar net een keertje willen weten) Vcore reikt tot 1.75 volt, Vdimm tot een niet misselijke 3,2V. Voor de goede orde: de Abit AA1 Fatal1ty haalt dat niet. Ons geheugen hield er al ver voor die 3,2V mee op, dus of de lijn stabiel is konden we niet testen. De PCI-E en PCI-bus zijn te locken en naast de FSB is ook voor de PCI-E bus een spread spectrum in te stellen. Helaas geen exact percentage.
De geforceerde scheiding tussen µGuru en het standaard bios heeft echter wel tot gevolg dat het bios wat merkwaardig van structuur is. Om na het wijzigen van een FSB instelling de latencies wat strakker aan te draaien zul je eerst het µGuru menu uit moeten en via een normaal biosscherm via Advanced Chipset Features de RAM latencies aan te passen. Ook de LDT multiplier zit minstens zes stappen verwijderd van de HTT/FSB instellingen.

Het moederbord staat verder vanuit bios een vrije controle toe over alle 3 de aangesloten systeemfans, van 8 tot 12 Volt. Bovendien is in te stellen bij welke temperatuur de fan naar 100% moet.

Een groot voordeel van dit bios is wel dat wijzigingen aan de FSB, de multiplier, de LDT, de PCI/PCI-E bussnelheden of de voltages on the fly, dus zonder reboot, kunnen worden doorgevoerd. Zo kun je meteen zien of een verhoging van de Vcore de temperatuur veel doet stijgen. Ga je te ver, dan herstart je pc tot in je bios met de laatst werkende instellingen. Alleen voor wijzigingen aan de latencies moet de computer herstart worden. De instellingsmogelijkheden voor het RAM zijn zoals het een kwaliteitsbord betaamt. Je kunt alles instellen

Een idee van de instellingsmogelijkheden.
Frequentie instellingen
-HTT: 200-400MHz
-Geheugen: DDR400-DDR333-DDR266-DDR200-SPD-Auto
-PCI-E: 99-130MHz
-PCI: 33, 37, 44, Auto
-LDT: 1-5
-CPU multiplier : 5 tot maximum CPU

Voltages
CPU : 1,40 – 1,75
DDR : 2,50 – 3,20
DDR Offset Value : -.10 – +.10
Northbridge : 1,50 – 1,65
Southbridge: 2,50 – 2,65
HT: 1,2 – 1,4

Temperatuur en voltage monitoring
-Vcore
-DDR VDD
-DDR VTT
-NB VDD
-SB VDD
-HTV
-12V
-5V
-3,3V
-5VSB

-CPU Temp
-Systeem temperatuur
-PWM temperatuur (bij mosfets)