4min

Tags in dit artikel

µGuru (1)

Een van de meest interessante features van dit moederbord is µGuru. Abit gaat hier nogal prat op, op de verpakking staat het met koeienletters en er zit zelfs een apart boekje bij voor µGuru. Nou zul je je wel afvragen wat het dan is. Dat zullen we je vertellen. µGuru is een technologie ontwikkeld door Abit zelf. Het bestaat uit een hardware- en een softwaregedeelte. In de basis komt het er op neer dat je met µGuru je systeem op een veilige manier kunt overklokken.

Er zit een chip op het moederbord, duidelijk herkenbaar aan het µGuru stickertje dat erop zit. Ook wordt er een lading tooltjes meegeleverd die je kunt installeren onder Windows. Deze tooltjes kan je gebruiken om je systeem vanuit Windows te overklokken, of om zaken als temperatuur/voltages af te lezen.

OC Guru

Klikbaar


Met OC Guru kun je je systeem overklokken. Dit gebeurt via een redelijk overzichtelijk interface. OC Guru regelt een aantal zaken: de standaard settings als FSB en diverse voltages, de snelheid van je CPU en case fans en zelfs het audio volume van je geluidskaart. En dit alles zonder ook maar in de buurt te komen van je BIOS.

Standaard zijn er een aantal presets aanwezig in het programma: Turbo, Normal, Quiet, User 1 t/m 3 en Default. De presets User 1, 2 en 3 zijn aan te passen naar eigen wens. De overige presets zijn ‘gelockt’. De namen spreken redelijk voor zich, de Turbo stand stelde op het test systeem de FSB in op 214 MHz, de CPU draaide hierdoor op 2140 MHz i.p.v. de stock 2000 MHz. Een overklok van 7% dus.


Klikbaar


Ik noemde het hierboven al even: via OC Guru kun je de snelheid van een drietal fans regelen. Hieronder valt de CPU fan, en twee andere fans. Meer aansluitingen zitten er ook niet op het moederbord, dus geheel onverwachts was dit niet. Per fan kan je 2 temperaturen instellen: High en Low. Per temperatuur kun je dan weer aangeven op hoeveel Volt de fan dient te draaien (tussen de 8 en 12V). Ook kun je nog aangeven op welke temperatuur sensor de betreffende fan dient af te gaan. Je hebt 3 opties: de CPU temperatuur, de systeem temperatuur en de temperatuur van de spannings-regelaars op het moederbord.


Klikbaar


Een vreemde eend in de bijt is het tabblad Audio EQ. Hier kan je de audio instellingen (volume, aantal speakers, en eventueel sound effects) veranderen. Je kan dus per preset andere audio settings hanteren. Persoonlijk betwijfel ik het nut van deze feature: via de standaard Volume controle van Windows kun je dergelijke settings minstens zo snel toepassen. Maar desalniettemin een leuke toevoeging, dit kom je niet vaak tegen in overklok tools.


Klikbaar


Verder vind je in het hoofdmenu van OC Guru nog een grote knop waarop ‘AutoDrive’ staat. Dit klinkt vrij spectaculair, dus toen ik erop klikte verwachtte ik iets magisch. Die verwachting kwam niet geheel uit, maar er zit wel degelijk een mooie feature achter verscholen. Met AutoDrive kun je per applicatie op je pc bepalen welke overklok preset er toegepast wordt. Stel bijvoorbeeld dat je je pc wat wilt laten overklokken als je gaat game, omwille van de frame rates. Je voegt dan simpelweg de gewenste game toe aan AutoDrive, en kiest welke preset er gebruikt dient te worden.

Zodra je dan het spel opstart zal OC Guru zorgen dat je pc zichzelf overklokt. En als je weer klaar bent met gamen klokt de boel netjes weer terug.




Het toevoegen van programma’s aan AutoDrive is kinderlijk eenvouding, via een soort Start Menu.


Kortom: een zeer handig tooltje. Hier zouden meer moederbord fabrikanten een voorbeeld aan mogen nemen.

Tot slot komen we dan bij het laatste onderdeel van het tooltje OC Guru: Power Cycle Control. Dit klinkt wederom spectaculair, maar dat valt vies tegen. In de basis komt het erop neer dat je BIOS bijhoudt hoe lang je PC in totaal heeft aangestaan, hoe lang er in totaal stroom op heeft gestaan, hoeveel resets er zijn geweest, en nog wat van dergelijke statistieken.



Zowel idemonio als ikzelf hadden geen flauw idee wat hier nou het nut van is. We kunnen ons hoogstens indenken dat het leuk is voor de echte ‘stats freak’, maar verder hebben de gegevens totaal geen waarde. Een extraatje van Abit, laten we het daar maar op houden.

Tot slot wil ik nog even een van de belangrijkere features van OC Guru bespreken: het automatisch terugzetten van overclock settings als er iets mis gaat. Als je via OC Guru aan het overklokken bent en je systeem hangt, zullen de standaard settings terug gezet worden. Je hoeft dus niet meer je kast open te maken en te gaan kloten met jumpertjes om je CMOS te resetten. Ideaal! Overigens neemt het programma wel 8MB werkgeheugen in beslag, maar met de geheugen hoeveelheden van tegenwoordig is dat niet iets om je druk om te maken.