2min

Tags in dit artikel

, ,

Introductie

Sony is een grote Android-fabrikant die heeft besloten zich op wearables te richten. Daarbij hanteert Sony een andere strategie dan Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Waar de wearables van Samsung alleen samen kunnen werken met een beperkt aantal Samsung-smartphones, kan de SmartBand van Sony overweg met alle Android-telefoons die gebruikmaken van Android 4.4 KitKat en beschikken over Bluetooth 4.0 LE (low energy).

Voor mensen die beschikken over een Android-smartphone en graag een wearable willen, is de Sony SmartBand dus mogelijk een goede keuze. Sony heeft de SmartBand ontwikkeld voordat Google het nieuwe Android Wear had aangekondigd, Sony maakt gebruik van software uit eigen huis, die in staat is om met Android 4.4-toestellen te communiceren via Bluetooth. Of bij eventuele toekomstige producten hier eveneens gebruik van wordt gemaakt is nog onduidelijk, maar een overstap naar Android Wear lijkt voor de hand te liggen, aangezien het bedrijf nu ook al brede ondersteuning nastreeft.


Als we gaan kijken naar vergelijkbare concurrerende producten voor deze SmartBand, dan komen we uit op twee producten, de Jawbone UP24 en de Samsung Gear Fit, maar helemaal vergelijkbaar zijn ze ook weer niet. Zo beschikken de Jawbone en de Gear Fit over SDK’s zodat app-ontwikkelaars apps kunnen bouwen die samenwerken met de wearables en Sony heeft tot op heden nog geen SDK’s vrijgegeven. Daarnaast heeft de Gear Fit een scherm.

Sony’s SmartBand is dus gesloten voor externe ontwikkelaars en we hoeven dan ook geen apps van derden te verwachten. Dat is op zich wel jammer, want er verschijnen steeds meer sport-apps die graag gebruik zouden maken van de sensoren die in de SmartBand zitten, of in ieder geval de data die daaruit gegenereerd wordt. Wellicht dat Sony in de nabije toekomst nog een SDK vrijgeeft of toch overstapt op Android Wear.

Sony’s SmartBand heeft wel een ander voordeel ten opzichte van de Jawbone UP24 en Samsung Gear Fit, het is namelijk de goedkoopste van de drie. Voor slechts 65 euro ben je al in het bezit van de SmartBand.