6min

Gebruikservaring & app

Gebruikservaring


Het gebruik van de UP24 is redelijk eenvoudig. Het enige waar je aan moet denken is dat je wisselt tussen de dag- en nachtmode. Overdag telt de UP24 hoeveel stappen je zet, ’s nachts wordt je slaapgedrag gemeten. Dit wisselen doe je middels de enige knop op de wearable.

De UP24 heeft geen scherm en dat scheelt ontzettend in de accuduur als je het vergelijkt met andere wearables. Doorgaans moet je zonder enige moeite een accuduur van een week kunnen halen. Ik vind het door die lange accuduur overigens wel moeilijk om een goed moment te bepalen waarop de UP24 kan worden opgeladen: je hebt ‘m immers altijd om je pols zitten om ervoor te zorgen dat de metingen zo accuraat mogelijk zijn.


Tijdens de dag

In de eerste plaats is de UP24 bedoeld om je prestaties in de gaten te houden. De UP24 telt op automatische basis enkel je stappen, het is voor de armband onmogelijk vast te stellen dat je bijvoorbeeld aan het rennen of fietsen bent, daarvoor zijn de benodigde sensoren niet aanwezig. Wel kan je handmatig een activiteit vastleggen door dit met de stopwatch op te starten en aan te geven wat voor activiteit het betreft. Ik zou je om uiteenlopende redenen echter aanraden om dit over te laten aan partijen die hierin gespecialiseerd zijn, onderaan deze pagina lees je daar meer over.

Het tellen van stappen gaat naar mijn mening vrij nauwkeurig, maar dat blijft moeilijk om met zekerheid vast te stellen. Je gaat niet een hele dag je stappen tellen. Wel kan je de UP24 kalibreren door een activiteit als maatstaf te gebruiken en daarbij aan te geven wat de afstand was, maar dat moet je dan natuurlijk wel weten. Ik heb wel gemerkt dat de UP24 -net als andere wearables voor de pols- puur richt op bewegingen van de pols. Ga je een paar keer heen en weer met je arm terwijl je op je stoel zit, worden die bewegingen net zo goed als stappen gerekend.

Om je te helpen actief te blijven kan je een waarschuwing instellen voor als je te lang inactief bent en bijvoorbeeld even een rondje moet gaan lopen. Je wordt daarop geattendeerd middels een trilsignaal. Standaard staat de periode op een uur ingesteld, maar je kan dit in stappen van een kwartier aanpassen.

Tijdens de nacht

In de app kan je een tijd instellen waarop de UP24 je moet wekken. Dit is flexibel, want als de UP24 vlak voor de uiterlijke wektijd merkt dat je bijna wakker bent, kan besloten worden om je al eerder te wekken. Dit levert als voordeel op dat je prettiger wakker wordt, waarvan je de hele dag profijt hebt. Als je namelijk tijdens een diepe slaap wordt gewekt kan je de hele dag een rothumeur hebben omdat je niet prettig wakker bent geworden.

De UP24 maakt je wakker door middel van trillingen. Dat is een erg rustige manier om gewekt te worden. Dat is al helemaal het geval voor als je bedpartner nog door kan slapen en jij bevoordeeld al naar je werk moet. Je partner zal van het geluid van een wekker vaak wel wakker worden, maar van het getril van de UP24 niet.

Helaas is het mij wel meermaals overkomen dat ik iets te comfortabel wakker werd en daardoor na het uitschakelen van het alarm weer in slaap ben gevallen: de UP24 beschikt niet over een snooze-functie die voor dit soort problemen waakt. Ik zou persoonlijk zeggen dat dit toch in te bouwen is, zo lang de UP24 in de nachtmode staat ingesteld na het afgaan van het alarm moet het alarm om de zoveel minuten opnieuw afgaan. Wel kan je zelf meerdere alarmen instellen, maar dat zou in mijn optiek niet nodig moeten zijn.

Je kan naderhand in de app je slaappatroon inzien in de vorm van een grafiek. Ook wordt aangegeven hoeveel tijd het je kostte om in slaap te komen, hoevaak en hoelang je eventueel ’s nachts wakker bent geweest en hoe lang je lichte en diepe slaap geduurd heeft. Als je je een dag niet zo goed voelt, zou je uit deze gegevens het één en ander kunnen afleiden. Uit de gemiddelde duur van je slaap zou je ook je conclusies kunnen trekken.


App


De UP-applicatie heeft een vrolijk uiterlijk, maar oogt toch redelijk strak. De getoonde grafieken met bijvoorbeeld weergaven van het aantal stappen of het slaapgedrag zijn duidelijk en interactief. In de app kan je ook zien hoeveel acculading de UP24 nog over heeft. Hoewel je met verschillende knoppencombinaties de opname van activiteiten kan starten, kan dat ook vanuit de app zelf.

Geinig is ook dat de app de mogelijkheid biedt om herinneringen in te stellen, bijvoorbeeld om te waarschuwen dat het bijna bedtijd is, dat je moet gaan eten, trainen of bepaalde medicatie in moet nemen. Moet de herinnering herhaald worden, dan kan je dat per dag en tijdstip instellen.


Voeding

Voor de echte fanatiekelingen is het ook mogelijk je eet- en drinkpatroon bij te houden. Ik vind dit persoonlijk een brug te ver, maar als je bijvoorbeeld bezig bent met een dieet is dit wellicht een goed hulpmiddel omdat je dagelijks het aantal binnenkomende calorieën kunt afzetten tegen het aantal dat je verbrandt.

Je kan voeding ingeven aan de hand van afbeeldingen in de app, maar je kunt ook streepjescodes van verpakkingen scannen en het product opslaan voor wanneer je het opnieuw nuttigt. Dit scannen is natuurlijk een prachtige mogelijkheid die het invoeren een heel stuk eenvoudiger en specifieker maakt. Indien aanwezig is het ook mogelijk om de voedingswaarde van de producten in te zien. Wel moet je bij het nuttigen zelf invoeren hoeveel porties je inneemt.

Ik kan me voorstellen dat een product als Vessyl, waarmee dit invoerproces voor wordt geautomatiseerd, hier in de toekomst ook veel aan kan bijdragen. Ik heb het handmatig invoeren geprobeerd en kan er ook best mee overweg, maar vind het toch een beetje te veel gedoe. Met ontbijt en tussentijdse snacks is het allemaal best te doen, maar om nou exact in te vullen wat voor avondeten je hebt gehad en hoeveel je daar dan van hebt gegeten… Nee, bedankt. Techniek moet jou dienen, niet andersom.


Koppelen met andere apps

Je kan de UP-applicatie ook koppelen met andere applicaties zoals IFTTT, Nest, RunKeeper en Strava om data uit te wisselen. Dit is in mijn ogen echt de toekomst: Apple en Google hebben beide een platform aangekondigd waarmee dit op termijn nog beter moet worden.

Ren je een rondje met RunKeeper, dan wordt die activiteit ook in de UP-app geïmporteerd. Heb je een Withings-weegschaal, dan kan je je via IFTTT je gewicht automatisch invoeren als je jezelf weegt. Als je nou ’s ochtends altijd hetzelfde ontbijt neemt, kan je dat ook automatisch laten invoeren met diezelfde app. Of gebruik IFTTT om bijvoorbeeld je Philips Hue-lampen in te schakelen als je wakker wordt of thuiskomt, of juist om ze weer uit te doen als je weggaat of gaat slapen. De mogelijkheden zijn nu al breed en dat gaat de komende jaren met rasse schreden toenemen naar mate meer soorten apparaten met het internet worden verbonden.