5min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring & apps

Sony levert eigenlijk twee apps mee met de SmartBand, de eerste app draagt de naam Smart Connect, hiermee kan je de SmartBand configureren, maar ook zien hoe vol de accu van de SmartBand nog is. Ook kan je er een link naar de handleiding vinden. Bij de instellingen van de SmartBand heb je een aantal basisinstellingen, bijvoorbeeld of de SmartBand automatisch de nachtmodus inschakelt of dat je dit zelf met de hand wilt doen. Ik heb ervoor gekozen dat automatisch te doen, omdat ik het anders toch vergeet.

Ook kan je ervoor kiezen meldingen die binnenkomen op je smartphone of tablet door te sturen naar je SmartBand. Niet dat je ze vervolgens kan aflezen, maar de band gaat wel trillen. Ook kan je voor het slapen een slimme wekker zetten. Je kan dan een tijd instellen en binnen dat moment en de 30 minuten daarna zoekt de wekker op basis van je bewegingen een moment om je wakker te maken, de band gaat ook dan trillen.


Verder kan je nog instellen dat de SmartBand moet trillen als deze buiten het bereik van de smartphone komt, of gewoon als je gebeld wordt: ook niet onhandig.

Tot slot kan je nog applicaties instellen, waarvan er maar één tegelijk actief kan zien. Voorbeelden van applicaties zijn de camera, mediaspeler of telefoon zoeken. Als je een van die applicaties hebt geselecteerd, dan kan je de SmartBand gebruiken als afstandsbediening. Bijvoorbeeld om een foto te maken of het volgende nummer af te spelen. Ook kan je als je je telefoon kwijt bent je actieve beltoon laten afspelen.

Op zich werkt dit vrij aardig, maar je moet even doorkrijgen hoe je de SmartBand activeert zodat je van de geactiveerde app gebruikmaakt. Als je dat eenmaal doorhebt werkt het wel, behalve bij het afspelen van muziek. Eén keer op de SmartBand tikken is afspelen, twee keer is het volgende nummer en drie keer is het vorige nummer. Vooral dat drie keer tikken werkt hooguit één op de tien keer. In veel gevallen ziet de SmartBand dat als twee aanrakingen, waardoor je dus al negen nummers verder bent, wil het een keer werken.

LifeLog


De andere applicatie die Sony meelevert is Lifelog en dat is eigenlijk de meest belangrijke app. Hierin kan je alle gegevens die met de aanwezige sensoren verzameld worden inzien. Voorbeelden van gegevens die je kan inzien:
  • Aantal calorieën verbrand;
  • Aantal stappen gezet;
  • Wandelingen;
  • Hardloopactiviteiten;
  • Slaapactiviteit (of inactiviteit);
  • Fietsactiviteit;
  • Vervoer (auto, bus, trein);
  • Communicatie (telefoon, Gmail, Facebook, LinkedIn, WhatsApp, Google+, etc);
  • Foto’s gemaakt;
  • Muziek geluisterd;
  • Video’s bekeken;
  • Spelletjes gespeeld;
  • Boeken gelezen;
  • Op internet gesurfd;

Zoals je kan zien doet de applicatie zijn naam eer aan, het logt echt alles. Nog net niet wanneer je seks hebt, al twijfel ik er niet aan dat Sony dat ook nog zou kunnen inbouwen als ze dat willen. Daarmee voorzie ik wellicht nog een klein probleempje en dat is dat mensen niet willen dat Sony zoveel in de gaten houdt en dus ook van je weet. Je kan namelijk in de Lifelog-app wel instellen wat de app wel of niet moet tonen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ook niet meer wordt gemeten en bijgehouden.

Wat betreft het in de gaten houden van je activiteiten lijkt Sony op dit moment het verste te zijn van alle wearable-fabrikanten. Voordat je deze SmartBand aanschaft moet je je daar wel van bewust zijn, dat echt alles in beeld wordt gebracht en overzichtelijk terug kan worden gezocht. De zaken die de Lifelog-app toont kloppen overigens ook niet altijd. Zo zit ik volgens de applicatie wel eens ’s nachts in de bus, terwijl ik er toch vrij zeker van ben dat ik dan aan het slapen ben.

Een mooie voorbeeldvideo van hoe een dag er ongeveer uit kan zien en hoe de Lifelog-app dat afspeelt:



Als je een beetje goed hebt opgelet, dan heb je kunnen zien dat het nog niet vlekkeloos werkt. Bovenstaande dag is opgenomen toen ik in Seoul was. Ik heb daar best het een en ander gedaan, maar niet om 6:00 ’s morgens in de bus gezeten. Op de een of andere manier heeft de SmartBand daar iets gemeten wat niet klopt. Gelukkig is dat maar heel kort zodat je het vrij makkelijk kan negeren.

Voor wat specifieke voorbeelden heb ik ook nog een lading screenshots gemaakt, waarin je ook nog kan zien dat bovenstaande activiteiten in veel gevallen kunnen worden uitgesplitst met meer informatie en gegevens.



Ook hier kan ik je vertellen dat niet alles even correct is. Het lijkt erop dat de Lifelog-app alleen de SmartBand gebruikt om stappen te tellen. Als ik de gegevens bekijken dan heb ik daar af en toe mijn twijfels bij. Volgens mij worden bepaalde armbewegingen ook geteld als stappen. Iets wat in mijn optiek makkelijk te corrigeren is door dit ook via de smartphone te meten en dan een formule los te laten op de twee getallen.

Er is dus nog wel wat ruimte voor verbetering, maar slecht is het allemaal zeker niet. Het zijn allemaal prima indicaties voor wat je op een dag hebt gedaan. Als je ook echt iets actiefs gaat doen is dat direct terug te zien in de cijfers. Ook kloppen het aantal kilometers over het algemeen wel. Ook de tijd die ik wel in de auto heb gezeten klopt ook met regelmaat.

Gedurende de periode dat ik de SmartBand in gebruik heb, heeft Sony ook enkele updates doorgevoerd op de SmartBand die ongetwijfeld het product weer wat beter hebben gemaakt. Sony werkt dus nog steeds aan de software om te metingen accurater te maken.