2min

Conclusie

De Nokia Lumia 930 is het beste Windows Phone-toestel tot op heden, Nokia zet echt duidelijke stappen voorwaarts in de ontwikkeling van smartphones, nu gaan de credits voortaan echter naar Microsoft. Recent namen we de zeer prijsvriendelijke Lumia 630 (review) al onder de loep, die telefoon wist een goede indruk te maken. Nu weet de Lumia 930 mij te imponeren met goede hardware, prestaties, mooi design en dat alles voor een redelijk prijs. Met de introductie van Windows Phone 8.1 heeft het mobiele besturingssysteem ook grote stappen voorwaarts gezet, functies die gebruikers nog echt misten zijn toegevoegd en met de persoonlijke assistent Cortana gooit Microsoft hoge ogen, wel jammer dat deze nog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Als er een moment is om Windows Phone een kans te geven is het misschien wel nu met de Lumia 930. Het toestel scoort eigenlijk op alle fronten meer dan goed. De bouwkwaliteit is subliem, niet eerder kwam ik een toestel tegen dat zo goed door onze testen op bouwkwaliteit heen kwam.

Is er dan helemaal mis met dit toestel? Er zijn een paar kleine dingen waar je rekening mee moet houden als je voor dit toestel kiest. Het toestel is naast wit of zwart ook in het oranje of groen verkrijgbaar. Hoewel je deze kleur alleen terugziet op de achterkant is deze wel permanent aanwezig, je kan de achterkant van het toestel namelijk niet vervangen. Verder levert Microsoft geen headset mee en beschikt het toestel niet over een microSD-poort, dus je moet voldoende hebben aan 32GB aan opslagcapaciteit waarvan bij levering nog ongeveer 25GB vrij is. Voor de meeste gebruikers zal dat meer dan voldoende zijn, maar vast niet voor iedereen. Met de introductie van Windows Phone 8.1 heeft Microsoft besloten dat het niet langer mogelijk is de standaard zoekmachine te wijzigen, je zit nu dus echt vast aan Microsoft Bing, tenzij je naar Google.nl in de mobiele browser surft. Tot slot is de Lumia 930 net wat dikker dan veel concurrenten, maar in de breedte en lengte is het toestel weer net wat kleiner.

Iedereen die binnenkort een nieuw toestel gaat aanschaffen en rondloopt met de vraag "moet ik een Windows Phone nemen?", het is zeker een poging waard en dit is een goed moment om in te stappen. De Lumia 930 kan mijns inziens gewoon niet tegenvallen!

(Hoewel ik Microsoft grotendeels de credits heb gegeven voor dit goede toestel omdat ze Nokia nu officieel hebben overgenomen, zal de werkelijkheid ongetwijfeld net even anders liggen. Het ontwikkelen van een smartphone duurt gemiddeld zes tot negen maanden, eigenlijk is dit dus een van Nokia’s laatste kunstjes voor de overname. Nokia stopt dus eigenlijk op zijn hoogtepunt, want dit is zonder twijfel de beste Lumia-smartphone ooit!)
8.6
  • Bouwkwaliteit is subliem;
  • Prestaties;
  • Prijs;
  • Windows Phone 8.1 is echt prettig werken;
  • Offline-navigatie;
  • Camera;
  • Microsoft en Nokia halen niet alles uit de processor;
  • Achterkant is niet verwisselbaar, kleur is definitief;
  • Beetje mollige telefoon;
  • Geen headset;