Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Microsoft heeft ervoor gekozen om de Surface Pro 3 te voorzien van een groter scherm, het 10,6 inch-scherm heeft plaats moeten maken voor een variant van 12 inch. Dat is een grote verandering, zeker als het aankomt op de gebruikservaring. Persoonlijk ben ik wel een voorstander van dit formaat, eerder heb ik al eens de Galaxy NotePro 12.2 gebruikt en ook dat formaat kon ik zeer waarderen. Ik vind 8 inch-tablets over het algemeen een prettig formaat hebben en als ik groter moet kiezen dan kies ik liever voor 12 inch dan voor 10 inch, maar dat is persoonlijk.

Aangezien de Surface Pro 3 naast een tablet ook een echte laptop-vervanger is, denk ik dat Microsoft er goed aan heeft gedaan het scherm groter te maken. Zakelijke gebruikers die veel moeten tekstverwerken of die regelmatig in Excel of PowerPoint moeten zijn is een groot scherm gewoon prettiger. Ook heeft Microsoft de resolutie wat verhoogd, naar 2160 x 1440 pixels in plaats van 1920 x 1080 pixels. Hoewel ik hogere resoluties op dit soort schermformaten alleen maar kan toejuichen ben ik wel van mening dat Microsoft beter had kunnen kiezen voor 2560 x 1440 pixels, dat is een meer marktconforme schermresolutie, 2160 is een zeer afwijkend formaat wat eigenlijk niemand gebruikt. Soms moet je niet willen afwijken. Dat had de schermverhouding natuurlijk ook anders gemaakt.

Het touchscreen reageert overigens bijzonder goed, ook als je een handpalm op het scherm legt kan je het scherm nog steeds goed bedienen zonder dat dit conflicten oplevert. Dat levert bij veel tablets problemen op.

Standaard

Een groot pluspunt van de Surface Pro 3 in gebruik is toch wel de vernieuwde standaard, doordat je niet meer bent beperkt door één of twee standen kan je de standaard nu in elke gewenste positie gebruiken. De standaard is in vrijwel alle gevallen stug genoeg om goed te blijven staan. Pas als je richting het einde gaat zakt de tablet wel wat sneller door naar zijn eindstand, maar dit is acceptabel. Hieronder enkele foto’s hoe de standaard allemaal is te gebruiken.Op schoot

Tot slot heeft Microsoft nog een extra magnetische laag toegevoegd onder het scherm. Hierdoor kan je de Type Cover op twee plaatsen bevestigen aan de tablet, hierdoor wordt de hele constructie steviger en kan de tablet in combinatie met de Type Cover veel stabieler op schoot worden gebruikt. Het wiebelt allemaal een stuk minder. Uiteraard hebben we dat ook uitgeprobeerd en het is een slimme en effectieve oplossing van Microsoft.
Links bevestigd op één punt, rechts bevestigd op twee punten


Software: Windows 8.1 Pro


Microsoft levert op de Surface Pro 3 een Windows 8.1 Pro-licentie mee, ook is meteen de grote update voor Windows 8.1 uit april vooraf geïnstalleerd. Daarmee laat Microsoft ook al zien dat het rekening houdt met bedrijven, met een Windows 8.1 Pro-licentie is het namelijk mogelijk om de Surface in het domein van een bedrijfsnetwerk te hangen, iets wat met een normale Windows 8-licentie onmogelijk is.

Microsoft levert daarnaast een 30 dagen probeerversie van Office 2013 mee, maar geen volledige versie. Deze zal los moeten worden aangeschaft of in de vorm van een Office 365-abonnement. Gebruikers kunnen verder al hun vertrouwde Windows-applicaties installeren op de Surface Pro 3.

Voor gebruikers die de Surface Pro 3 echt als tablet willen gebruiken, zal de Windows Store nog steeds een teleurstelling zijn. Waar de Windows Phone Store de laatste maanden een flinke groei doormaakte, kan dat van de Windows Store niet worden gezegd. Het aanbod in echt goede tablet-apps voor Windows 8.1 is gewoon niet bijzonder groot, veel ontwikkelaars en uitgevers geven de voorkeur aan Android en iOS, de Windows Store wordt nog niet echt serieus genomen. Microsoft doet er wel alles aan om dat te veranderen en op de lange termijn is er zeker nog hoop. Zeker nu Windows Phone-apps ook eenvoudig kunnen worden aangepast tot een tablet-app voor Windows 8, maar daar is vooral nog tijd voor nodig. In mijn optiek is de Surface Pro 3 zeer geschikt als laptopvervanger, en elke goede tablet-app voor Windows 8.1 biedt een meerwaarde, maar de Surface echt puur en alleen als tablet gebruiken, dat kan ik niemand aanraden, dan moet je lekker een iPad of een fatsoenlijke Android-tablet kopen.

Voor meer informatie over Windows 8.1 verwijs ik graag door naar onze review en het artikel over Windows 8.1 Update 1.