3min

Type Cover en Pen

Type Cover


Hoewel de Type Cover niet wordt meegeleverd met de Surface Pro 3 en optioneel moet worden aangeschaft voor 129,99 euro, maakt het product wel echt onderdeel uit van de hele Surface Pro 3-ervaring. Eigenlijk moet iedereen die een Surface Pro 3 koopt ook gewoon de Type Cover kopen, want zonder de cover is het product gewoon drie keer minder waardevol, productief en gebruiksvriendelijk. Zoals eerder opgemerkt, als je puur en alleen op zoekt bent naar een tablet en niet naar een laptopvervanger, koop dan lekker een iPad of een Android-tablet.

De Surface Pro 3 is echt voor mensen die hun laptop willen vervangen en dus ook deze Type Cover zullen aanschaffen. Deze nieuwe versie van de cover is op veel punten identiek aan zijn voorganger, natuurlijk heeft Microsoft de cover groter gemaakt, zodat hij even groot is als de Surface Pro 3. De Type Cover beschikt ook nog steeds over achtergrondverlichting en een mini touchpad dat ondersteuning biedt voor meerdere vingers. Zo kan je met twee vingers makkelijk over een webpagina of document scrollen, ondersteuning voor drie of vier vingers ontbreekt helaas. Het touchpad heeft daarnaast twee fysieke buttons die feedback geven als je ze indrukt, in eerdere modellen was dit simpelweg een touchvlak zonder feedback.


Het typen op de cover gaat in mijn geval vlekkeloos en ik vind de feedback die ik krijg van de toetsen ook prima en kon mezelf zeer snel aanpassen aan dit toetsenbord. Bovenaan het toetsenbord zit een hele rij met functietoetsen. Hoewel ik daar een groot voorstander van ben, mis ik wel twee knoppen op het toetsenbord, namelijk om het volume harder of zachter te zetten, wel is er een mute- en een pauzeknop. De gedachtegang van Microsoft is waarschijnlijk dat er een fysieke volumeknop op de zijkant van de Surface Pro 3 zit, maar dat vind ik dan weer wat minder handig. Wellicht kan Microsoft daar toch nog iets op bedenken in de vorm van de functietoets in combinatie met het pijltje omhoog/omlaag, bijvoorbeeld.

Pen


Waar je de Type Cover optioneel moet bijkopen, krijgt iedereen wel een Pen meegeleverd met de Surface Pro 3. Bij de presentatie die ik heb bijgewoond werd snel duidelijk dat het woord stylus verboden is. Microsoft heeft echt nagedacht over deze accessoire en volgens het bedrijf doet een vergelijking met een stylus de pen echt tekort. Om te beginnen is de pen voorzien van batterijen, waardoor deze ook zelf kan communiceren. Zo verbindt de pen via Bluetooth met met de Surface Pro 3. Als je op de knop bovenop de pen drukt, zal deze automatisch OneNote opstarten en kan je snel aantekeningen maken. Ook is het mogelijk om te tekenen, volgens Microsoft werkt Adobe aan geavanceerde ondersteuning voor de pen in de volgende versie van Adobe Photoshop, helaas is deze nog niet beschikbaar dus hebben we dat nog niet kunnen testen.


Daarnaast beschikt de pen over nog twee knoppen. Een om te wissen en de andere dient als rechtermuisknop. Zo kan je snel opties inzien en deze selecteren met de pen. Zodra je de pen boven het scherm houdt, zal je een puntje op het scherm zien waar de pen zich bevindt. Het gebruik van de pen is verder zoals je mag verwachten, ook schrijft en ligt deze in de hand als een pen. Ik ben zelf niet zo’n fan van dit soort accessoires, maar eerlijk is eerlijk: het werkt een stuk beter dan zo’n hele dunne stylus. Maar feit blijft wel dat je ervan moet houden. Ik zeg heel eerlijk, ik zou de pen waarschijnlijk zelden gebruiken als ik een Surface Pro 3 zou kopen.


Voor de mensen die wel graag de pen gebruiken is het natuurlijk een waardevolle toevoeging. Zeker als je deze pen vergelijkt met die van de de Surface Pro 2. Dat is echt een wereld van verschil, maar als ik had mogen kiezen, dan had ik liever gezien dat Microsoft de pen optioneel had gemaakt en een Type Cover had inbegrepen.