2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

Sony heeft de Xperia Z3 niet ingrijpend gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Er is een iets snellere chipset gebruikt, maar dat verschil komt er in benchmarks absoluut niet uit. Ook verbeteringen in de camera maken weinig indruk. Het scherm is wel zichtbaar beter geworden. De optie om PlayStation 4-games te spelen op de Xperia Z3 spreekt daarnaast ook erg aan, maar dit hebben we helaas niet kunnen testen.

Er is inmiddels wel een aantal langslepende ergernissen waarvan ik vind dat Sony betering moet gaan tonen. Er moet overgestapt worden op Gorilla Glass of de schermprotectie moet minder vlekgevoelig worden. Als Sony wenst om dergelijke grote schermen te gebruiken, zou het ook prettig zijn als er meer aanpassingen voor eenhandig gebruik worden gedaan in de software. En over software gesproken: de mogelijkheid om zelf te selecteren welke apps voorgeïnstalleerd mogen worden zou prettig zijn. Als laatste heeft HTC met de Desire Eye bewezen dat de onhandige klepjes niet nodig zijn voor een waterdichte behuizing, Sony moet in dit opzicht antwoord geven om het gebruiksgemak te verbeteren.

Nu komt het over alsof de Xperia Z3 geen goede investering is, maar dit zijn gewoon kleine ergernissen waaraan ik me al langere tijd stoor en waar andere fabrikanten wel aandacht aan besteden. Het zijn punten waarop Sony zich nog aanzienlijk kan verbeteren en ik hoop met de Xperia Z4 antwoord te krijgen.

Ondertussen is -zoals vermeld- de kwaliteit van het scherm wel verbeterd en wat betreft accuduur loopt Sony in mijn ogen vooraan mee. De Xperia Z3 gaat twee dagen mee op een lading en met de Stamina-mode is dat te verlengen. Mocht het toch een keer fout gaan, dan kan je de accuduur met de Stamina Ultra-mode nog een heel eind oprekken.

De Sony Xperia Z3 is een mooi toestel, maar wel vooral omdat de smartphone in vergelijking met zijn voorganger een facelift heeft ondergaan. Intern is er niet zoveel veranderd en als je het niet om het uiterlijk doet kan je net zo goed een Xperia Z2 kopen. Dat is wellicht ook wel Sony’s strategie, want mogelijk zeggen we over een halfjaar hetzelfde over de Xperia Z4 in verhouding tot de Xperia Z3.
8.2
  • Beter ontwerp en iets compacter dan voorganger;
  • Mogelijkheid om PlayStation 4-games op afstand te spelen;
  • Erg goede accuduur;
  • Waterdichte behuizing blijft prettig..
  • ..maar HTC laat zien dat het beter kan;
  • Voor de meesten niet met één hand te gebruiken;
  • Scherm is erg gevoelig voor vlekken;
  • Systeemprestaties niet geheel naar verwachting;
  • LED voor laadproces accu niet accuraat;