5min

Camera



De Xperia Z3 Compact heeft dezelfde camera als de reguliere Xperia Z3 aan boord, dat is ook geen wonder aangezien Sony zoveel mogelijk dezelfde hardware heeft willen toepassen. Dit betekent dat de Xperia Z3 Compact beschikt over een Exmor RS-sensor die foto’s in 20,7 megapixel schiet. De camera is de eerste die een maximale ISO-waarde van 12800 kan hanteren, om in duistere omgevingen betere foto’s te maken. Bij de Xperia Z3 zagen we echter dat die mogelijkheid niet gebruikt werd in onze tests.

Sony’s Camera-app biedt een automatische mode (Superior auto) waarin de optimale instellingen worden gekozen, maar deze schiet in mijn ogen nogal tekort, want ook de Xperia Z3 Compact kiest niet voor de hoge ISO-waarde wanneer dat wel zou moeten. Natuurlijk kan ik voor de testfoto’s handmatig allerlei instellingen veranderen die de foto wellicht beter zouden maken, maar in onze ogen zou dat niet nodig moeten zijn en is dat ook niets iets dat de eindgebruiker normaliter zal doen. We gaan dus gewoon uit van de automatische opnamefunctie.

Foto’s


1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser

3: Beweging in sportmode, 4: Lage belichting

5: Macro, 6: Van iets verderaf, 7: Enige afstand

8: Omgeving, 9: Volledig ingezoomd

Net als bij de Xperia Z3 is de kwaliteit van de foto’s van de Xperia Z3 Compact over het algemeen vrij netjes, maar niet geweldig. Sony voert na het nemen van de foto vrij veel trucjes door om het beeld te verbeteren, maar dat levert vaak juist extra ruis over. Daarnaast is er dus de Superior auto-mode die niet zo ‘superieur’ is als Sony doet vermoeden.

Per foto zijn er nog wel wat opmerkingen:
  1. Uit de EXIF-data van de eerste foto blijkt dat de Xperia Z3 Compact een ISO-waarde van slechts 3200 heeft gekozen. Als dit geen situatie was geweest om gebruik te maken van die hoge ISO-waardes, dan weet ik het ook niet. Deze foto is gewoon niet om over naar huis te schrijven, er is veel ruis en de foto is ook niet erg scherp.

  2. Foto 2 is een stuk beter dankzij de flitser. De Xperia Z3 Compact opteert hier voor een ISO van 320 omdat de belichting natuurlijk een stuk beter geregeld is. De foto is scherp en er is geen sprake van ruis. De kleurevenaring had wellicht nog wel een tikkeltje beter kunnen zijn.

  3. Voor foto 3 ben ik buiten het boekje gegaan en heb ik in de handmatige mode de sportmode geselecteerd, maar deze uitzondering maken we -indien mogelijk- bij alle smartphones. Ondanks dat een relatief lage sluitertijd is gekozen, is de carrousel toch niet echt scherp, de nadelige effecten van zo’n lage sluitertijd zijn wel duidelijk zichtbaar: de rechterzijde van de foto is vrij donker en bevat ook vrij veel ruis.

  4. Het schilderij is gefotografeerd met een ISO van 800 en een sluitertijd van 1/25. Qua kleuren is de foto erg goed, maar aan de rechterzijde van het beeld zie je wel dat de foto overbelicht is, de witte lijst is totaal niet te onderscheiden van de muur. Dit is het resultaat van de aanpassingen die Sony na het maken van de foto nog doorvoert, daar de foto normaliter eerde onderbelicht zou zijn.

  5. Over de macrofoto is weinig te klagen. Het beeld is scherp en voldoende helder.

  6. Ook de foto van de stenen is scherp. Hoewel ik moet zeggen dat het kleurverschil van de verscheidene stenen duidelijk zichtbaar is, heb ik het toch ook wel eens beter gezien.

  7. De foto met de auto is vrijwel perfect. Het wil wel eens gebeuren dat het gebouw en de lucht nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, maar daar is hier geen sprake van. De auto zelf staat ook scherp op de plaat. De enige kanttekening plaats ik bij het gewas in de rechter bovenhoek, dat is wat onscherp en duister.

  8. Net als de Xperia Z3 weet de Xperia Z3 ook de omgevingsfoto goed vast te leggen. Als je goed kijkt zie je in de lucht wel enige ruis en de heg aan de linkerzijde had helderder gekund, maar dit is absoluut acceptabel.

  9. Als laatste is er de altijd lastige ingezoomde foto. De Xperia Z3 Compact kan ver inzoomen, maar dat moet je bekopen met veel ruis en een verlies aan detail. Als een smartphone geen optische zoomfunctie heeft kan je net zo goed niet inzoomen, is mijn bescheiden mening.

Video’s


Voor het opnemen van video’s heb je in de basis drie functies. De Xperia Z3 Compact is in staat om in Ultra HD op te nemen met 30 beelden per seconde. Full HD-opnames kunnen met 30 en 60 beelden per seconde worden opgenomen, maar opvallend genoeg wordt gekozen voor de lagere framerate en moet je in de instellingen duiken om dat aan te passen. De automatische opnamefunctie schiet dus ook hier tekort. Als laatste is er nog een slowmotionfunctie met 120 beelden per seconde in HD-resolutie.


In bovenstaande playlist zie je de drie resulterende video’s in de hierboven besproken volgorde. In alle video’s valt direct op dat er geen sprake is van optische stabilisatie, waardoor kleine trillingen van de hand totaal niet gecompenseerd worden.

Bij de Ultra HD-video valt natuurlijk op dat de resolutie bovengemiddeld is, maar het beeld is wel wat vaal. Doordat de framerate relatief laag ligt komen de voertuigen stotterend voorbij rijden. Dat laatste is bij de Full HD-opname een stuk beter dankzij het dubbele aantal beelden per seconde. Om deze reden zou ik je -zeker bij opnames van bewegende objecten- aanraden om deze optie te gebruiken en vrede te hebben met de lagere resolutie. Voorlopig heb je toch niet veel aan de Ultra HD-resolutie.

De slowmotionfunctie is natuurlijk geweldig. Met 120 beelden per seconde komen er zoveel extra details naar voren als het bewegende zaken betreft. Toch loopt Sony in dit opzicht al achter de feiten aan, de nieuwe iPhones schieten met dezelfde resolutie maar liefst 240 beelden per seconde en laten dus nog veel meer zien. Deze specifieke opname wordt overigens enigszins aangetast doordat het beeld in de hoek linksboven overbelicht is.