4min

Gebruikservaring, interface & software

Gebruikservaring


Over de grootte van de Galaxy Note-toestellen kan ik elk jaar opnieuw een lange tirade afsteken. Dat ga ik niet doen. Om het kort te houden: de Galaxy Notes zijn altijd al veel te groot geweest om met één hand te bedienen. Samsung heeft nu echter wel een speciale mode ingebouwd, waarbij de weergave wordt teruggeschakeld naar een gedeelte van het scherm. Het is niet ideaal, maar er is geen concurrent die dit probleem vooralsnog beter wist op te lossen. Daarvoor verdient Samsung dus wel een pluim. Ik vind het toestel persoonlijk veel te groot maar Samsung haalt met de Galaxy Note-reeks goede verkoopcijfers en dus is gebleken dat er wel een markt voor is.

Met een Snapdragon 805-chipset aan boord is de Samsung Galaxy Note 4 in dit opzicht een pionier. Tot op heden waren alle andere topmodellen van dit jaar voorzien van een Snapdragon 800- of 801-chipset. Ook is er 3GB aan werkgeheugen. In mijn belevingswereld was de Snapdragon 800 of 801 al erg snel, maar natuurlijk kan en mag het altijd beter. Verderop in dit artikel moet blijken hoe de Galaxy Note 4 in benchmarks presteert, maar bij normaal gebruik valt er niks te klagen. Het toestel vertoont absoluut geen haperingen.


Interface


Zoals we van Samsung gewend zijn is de Android-interface zwaar gemodificeerd. Met de Galaxy S5 introduceerde Samsung een nieuwe versie van de TouchWiz-skin en die oogt een heel stuk frisser dan hetgeen Samsung voorheen op de toestellen plaatste. Sterker nog, als ik nu naar de (nog altijd niet geüpdatete) interface van de Galaxy Note 3 kijk, oogt deze plots hopeloos verouderd. De nieuwe versie van TouchWiz is dus echt een hele verbetering.

Opmerkelijk is dat Samsung nog altijd geen landschapsmode in de hoofdschermen van Android heeft ingebouwd. Bij de iPhone 6 Plus heb ik gezien hoezeer dit de gebruikservaring kan verbeteren omdat je tijdens het gebruik niet wordt gedwongen om steeds de rotatie van het scherm aan te passen. Het is jammer dat Samsung hier nog altijd niet in voorziet.

Op het hoofdscherm is een integratie met Flipboard terug te vinden, onder de naam Flipboard Briefing. Het idee is dat je je aanmeldt voor verschillende interesses (Nieuws, Economie, Technologie, etc.) en die voorkeuren worden gebruikt om een relevant overzicht aan artikelen voor te schotelen. Bij de Galaxy S5 en Galaxy Note 3 heette deze functie My Magazine, de interface verschillende op beide toestellen en nu wederom, Samsung is dus nog altijd erg zoekende naar de juiste uitvoer. De interface bij de Galaxy Note 4 is in mijn opinie het mooist en meest overzichtelijk sinds de introductie, maar de gebruikservaring is nog steeds niet geweldig. Wil je bijvoorbeeld even alleen Technologie-nieuws zien, dan moet je daar handmatig naartoe scrollen, er is geen knop voor. Ditmaal is er ook geen integratie met sociale netwerken en draait het puur om artikelen. Ook heb je niet de mogelijkheid om aan te geven dat je bepaalde artikelen niet interessant vindt zodat het aanbod na verloop van tijd verfijnder wordt. Flipboard Briefing is geen nutteloze toevoeging, maar het is nog altijd verre van optimaal.


Multi window

Een prettige functie op de Galaxy Note 4 is dat je twee apps tegelijkertijd kunt draaien. Dit kan zowel in portret- als landschapsmode. Naast de splitscreenmode is er nu ook een pop-up mode waarbij je een app bovenop een andere kunt laten zweven. Deze app kan je ook tijdelijk minimaliseren tot enkel een icoon.


Je roept deze functie aan door lang op de terugknop te drukken, of naar het multitaskscherm te gaan, waar je op elke geschikte app een knopje vindt. Dat een app geschikt moet zijn is wel een groot struikelblok, veel populaire apps als Dropbox, Facebook Messenger, Twitter, Spotify, Skype en Snapchat ondersteunen de optie nog altijd niet. Populaire apps van derden die Multi window wel ondersteunen zijn Facebook en WhatsApp. Samsung heeft er zelf voor gezorgd dat het arsenaal aan Google-apps zoals Chrome, Gmail, Maps en YouTube compatibel zijn. Ook handig: als je een app in de Multi window-weergave plaatst, toont de Galaxy Note 4 in de nog loze ruimte een overzicht van de apps die je in het andere deel van het scherm kan tonen.

Software


Jarenlang stond Samsung bekend als een partij die veel bloatware op toestellen plaatste, maar gelukkig werkt het bedrijf in 2014 aan dat imago. In plaats van de 53 apps die je op de Galaxy Note 3 terugvond, heeft de Galaxy Note 4 er bijvoorbeeld maar 41, een duidelijke verbetering. Dit vertaalt zich overigens niet direct in meer opslagruimte, maar wel in een schonere interface en een sneller apparaat.

Apps die nog wel door Samsung zijn voorgeïnstalleerd, zijn onder andere de eigen Galaxy Apps-applicatiewinkel, Dropbox, Evernote, Mijn bestanden, PEN.UP, S Health, S Note, S Planner, S Voice en Smart Remote. Nog altijd een flinke bundel dus.

Samsung geeft daar bovenop nog een heel scala aan extra’s, die op te halen zijn via de Galaxy Apps-winkel. De gebruiker kan zelf bepalen waar hij/zij in is geïnteresseerd en wordt dus niet bedolven onder de goedbedoelde maar soms ongewenst extra’s. De Galaxy Note 4 komt bijvoorbeeld ook met een halfjaar toegang tot Parallels Access en The Wall Street Journal, alsook een jaar Bloomberg Businessweek+. Alle extra’s vind je op een speciale afdeling op Samsung’s website.