3min

Inhoud, design & onderdelen

Verpakkingsinhoud


In het doosje van de Galaxy Note 4 vind je als eerste het toestel. Duik je verder in de verpakking, dan stuit je op een bundeltje handleidingen, een in-ear headset, een USB-kabel, een tangetje en opzetstukjes voor de S Pen en een acculader.

Op de lader vinden we twee ampère-waardes terug: 1,67 en 2 ampere. Dit omdat het hier een lader betreft die Qualcomm’s nieuwe Fast Charging-methode ondersteunt. Daarmee kan de accu van de Galaxy Note 4 in een half uur van 0 naar 50 procent worden opgeladen.


Design


De Galaxy Note 4 heeft een metalen behuizing gekregen, maar om eerlijk te zijn is het ontwerp van het toestel niet zo spannend. Het toestel is wat mij betreft niet mooi, maar ook niet lelijk. Je kan stellen dat Samsung gewoon voor een zeer neutraal ontwerp heeft geopteerd. De achterkant van kunstleder is sowieso niet mijn ding. Tevens steekt de camera een flink eind uit de behuizing, wat aardig wat praktische nadelen met zich meebrengt.

De metalen rand rondom het toestel is op de platte vlakken voorzien van een gekleurd laagje, de rand is afgeschuind, op eenzelfde manier als bij de iPhone 5 en iPhone 5S. Omdat de Galaxy Note 4 -in tegenstelling tot die iPhones- zo groot is, vind ik de keuze voor de afgeschuinde randen niet zo handig. Als je het toestel in de hand hebt voelen die randen gewoon niet prettig aan. Ook blijven op de zilverkleurige gedeeltes heel makkelijk vingerafdrukken staan.


Samsung heeft de voorzijde voorzien van een patroon van dunne, donkere, horizontale lijnen. Die lijnen lopen ook over de LED-indicator en de verlichte Android-knoppen, wat een lelijk effect geeft. Het is een detail, maar het stoort mij persoonlijk wel. De afgelopen maanden zien we ineens overal schermen met gebolde zijkanten opduiken, zo ook bij de Galaxy Note 4. Het voordeel ervan ontgaat me in dit geval, omdat de metalen randen eromheen gewoon vlak zijn.

Onderdelen


Op de voorzijde van de Galaxy Note 4 zit het scherm, met erboven een LED-indicator voor de accu, een speaker, licht- en omgevingssensoren en een camera. Onder het scherm zitten de fysieke Android-knoppen, Samsung is één van de weinige partijen die hier nog gebruik van maakt. Ik ben daar vaak kritisch op geweest, maar nu is er wel een goede reden voor: de middelste knop dubbelt als vingerafdrukscanner.


Op de achterkant zit de camera, met daaronder een flitser en een hartslagmeter. Samsung introduceerde deze sensor al eerder op de Galaxy S5 en houdt daar dus aan vast bij de Galaxy Note 4. Destijds zag ik de waarde er niet zo van, in tegenstelling tot bij hartslagmeters in smartwatches. Verder naar onderen zit aan de linkerzijde ook een dubbele inkeping, met daaronder een speaker.

Op de bovenkant van de Galaxy Note 4 zit een aansluiting voor de headset, alsook een secundaire microfoon en een infraroodzender. De USB-aansluiting zit zoals het hoort centraal op de onderkant, deze poort wordt geflankeerd door twee microfoons. Als laatste zit op de onderkant ook de S Pen, de stylus van de Galaxy Note 4. Aan de linkerzijde heeft Samsung een volumeknop geposteerd, op de rechterzijde zit enkel de aan/uitknop.




In tegenstelling tot veel andere smartphones kan de Galaxy Note 4 geopend worden. Zodoende kan je de accu snel verwisselen, alsook een microsim- en microSD-kaart plaatsen. Voor het bevestigen van de achterzijde gebruikt Samsung een vervelend kliksysteem waarbij je na het bevestigen van de cover het beste alle zijdes kan nalopen om te zien of deze overal goed is bevestigd. Er zijn negentien klikpunten en zelden zitten ze allemaal in één keer vast.