3min

Camera

Samsung heeft de Galaxy Note 4 uitgerust met een 16 megapixel-camera mét optische stabilisatie. Het is voor het eerst dat een Galaxy Note-smartphone over optische stabilisatie beschikt en dat is op papier een vooruitgang bij het maken van zowel foto’s als video’s omdat bewegingen tot op zekere hoogte gecompenseerd kunnen worden. De optische stabilisatie zorgt er tevens voor dat de Galaxy Note 4 betere foto’s kan nemen wanneer de belichting niet optimaal is, omdat de sluitertijd kan worden opgerekt.

Foto’s


1: Geen belichting, zonder flitser, 2: Met flitser

3: Beweging in sportmode, 4: Lage belichting

5: Macro, 6: Van iets verderaf, 7: Enige afstand

8: Omgeving, 9: Volledig ingezoomd

De camera in de Galaxy Note 4 blijkt vrij wisselvallig. In sommige situaties is het geschoten kiekje erg goed, terwijl de phablet in andere situaties juist weer door de mand valt. Over het algemeen ben ik tevreden met de camera, maar er is duidelijk ruimte voor verbetering.

  1. De optische stabilisatie laat het in deze situatie afweten. Althans, de foto wordt er niet bepaald beter door. Het beeld is erg onscherp, er is veel ruis en de helder is het beeld ook niet. Een tegenvaller.

  2. Wanneer de Galaxy Note 4 zijn flitser mag gebruiken is het een ander verhaal, de tweede foto is erg scherp. Wel zijn de kleuren van de prikkers verzadigd, in werkelijkheid zijn de kleuren niet zo fel als op de foto.

  3. De derde foto is niet beter of slechter dan bij veel andere smartphones. De karretjes worden onscherp vastgelegd, ondanks dat de sportmode is geselecteerd. Die sportmode moet je overigens zelf downloaden en installeren.

  4. De foto van het schilderij is scherp, maar de Galaxy Note 4 kan niet adequaat compenseren voor de lage belichting. Zo is er overal ruis zichtbaar, is de linkerhelft van de foto wat donker en de rechter zijkant van het schilderij gaat op in de muur.

  5. Over de macrofoto heb ik niets negatiefs te zeggen. Deze is uitermate scherp en voldoende helder

  6. Ook de stenen zijn vastgelegd zoals ik het graag wil zien: scherp en de variatie in de kleuren van de stenen komt goed uit.

  7. Ook de auto staat scherp op de plaat, er is bovendien geen sprake van onderbelichting of ruis.

  8. De omgevingsfoto is helaas een stuk donkerder dan de bedoeling is. Het was een mistroostige dag, maar de Galaxy Note 4 overdrijft hier rijkelijk.

  9. De ingezoomde foto is relatief scherp. Er is wel sprake van wat ruis, maar dit is één van de betere foto’s die ik tot op heden zag.

Video’s


De Galaxy Note 4 beschikt over een breed scala aan opnamemodi. Standaard schiet de phablet foto’s in Full HD met 30 beelden per seconde. Hoewel alle fabrikanten standaard voor deze lage beeldsnelheid kiezen vind ik dat toch jammer. Door in de menu’s te duiken kan je voor de specifieke opname wel instellen dat met 60 beelden per seconde wordt gefilmd, maar je kan het niet definitief instellen, wat ik een duidelijke tekortkoming vind.

Verder schiet de Galaxy Note 4 ook Ultra HD-video’s met 30 beelden per seconde en slowmotion in HD (720p) met 120 beelden per seconde. Daarnaast kan de Galaxy Note 4 opnames stabiliseren middels de optische stabilisator. In onderstaande playlist zie je de resultaten, let wel: tijdens de opname kampte Nederland met de naweeën van een flinke herfststorm, het waaide dus flink.


Zoals in de video’s te horen is, hebben de microfoons veel moeite met het wegfilteren van ruis door de wind. Dat is gezien de snelheid van de wind niet heel kwalijk. De opnames ogen vrij rustig dankzij de optische stabilisator, die levert goed werk af.

Qua belichting en detail is de Ultra HD-opname duidelijk het beste, maar als je snelbewegende onderwerpen wilt filmen kan je het beste voor Full HD met 60 FPS kiezen. De slowmotion-opname wordt door de Galaxy Note 4 duidelijk kunstmatig extra vertraagd. Je kan vooraf bij het opnemen immers kiezen hoe snel de video moet worden weergegeven, in dit geval koos ik voor 1/8, ofwel één seconde wordt 8 secondes.