2min

Conclusie

In veel opzichten zet Samsung met de Galaxy Note 4 opnieuw de beste phablet van het moment neer. De mogelijkheid om twee apps op het scherm te openen kan van pas komen en de S Pen krijgt opnieuw meer mogelijkheden. Wel moet ik opmerken dat Samsung maar weinig doet om het gebruik van de S Pen aan te moedigen, je moet zelf ontdekken wat de mogelijkheden zijn en die liggen helaas niet altijd even voor de hand.

Het heeft even mogen duren, maar Samsung maakt nu mondjesmaat gebruik van metaal voor de behuizing van smartphones, waarbij de Galaxy Note 4 één van de voorlopers is. De behuizing is stevig en voelt degelijk aan, de achterkant is wel nog altijd gemaakt van imitatieleer. Wat betreft het ontwerp is het vooral jammer dat de camera een erg ver uit de behuizing steekt. Als de phablet op een vlakke ondergrond ligt heb je daar tijdens het gebruik veel last van, om over de kans op krassen nog maar te zwijgen.

Qua systeemprestaties weet de Snapdragon 805-chipset de verwachtingen maar deels in te lossen. grafisch gezien valt de Galaxy Note 4 door de mand vanwege de hoge schermresolutie, ondanks dat de Adreno 420 wel beduidend sneller is. De hoge schermresolutie vertaalt zich niet in een slechtere accuduur dan bij de Galaxy Note 3, maar wie weet waar de Galaxy Note 4 toe in staat was geweest met een Full HD-scherm. Ik zie geen meerwaarde in de extra pixels van de nieuwe phablet, in tegenstelling tot een langere accuduur.

Over weinig toevoegen gesproken, datzelfde kan om uiteenlopende redenen ook worden gezegd van de hartslagmeter en de vingerafdrukscanner. De hartslagmeter werkt wel, maar ik kan me niet voorstellen dat je er echt gebruik van zal maken. De vingerafdrukscanner werkt net als bij de Galaxy S5 simpelweg niet prettig en is meer een vloek dan een zegen.

Dat gezegd hebbende kleven er dus wel wat nadelen aan de Galaxy Note 4, maar het blijft ’s werelds beste phablet. In de Apple iPhone 6 Plus vindt Samsung in mijn optiek voor het eerst heftige concurrentie -zeker door de hogere kwaliteit van apps voor iOS- maar de Galaxy Note 4 heeft het voordeel van zaken als de S Pen en Multi window. We hebben de Google Nexus 6 nog voor de boeg, maar ik heb het sterke vermoeden dat de Galaxy Note 4 dé phablet van het jaar is, net als destijds gold voor alle voorgangers uit deze serie.
8.6
  • Samsung blijft nuttig innoveren met Multi window & S Pen;
  • Eindelijk hoogwaardige materialen voor een hoogwaardig toestel;
  • In een half uur voor 50 procent opgeladen;
  • Veel gratis extra’s en je kiest zelf waarvan je gebruikmaakt;
  • Prima scherm..
  • ..maar Quad HD-resolutie is eerder een last dan een lust;
  • Vingerafdrukscanner werkt zeer matig, hartslagmeter weinig nuttig;
  • Camera steekt relatief ver uit behuizing;