Gebruikservaring

Hoewel de iPad mini 3 intern nauwelijks wijzigingen heeft ondergaan en dus ook niet is voorzien van de Apple A8X-chipset, is het natuurlijk niet zo dat je daar qua snelheid veel van zal merken. De iPad mini 3 is nog altijd erg snel en lijkt totaal geen moeite te hebben om iOS vloeiend te laten draaien.

De Touch ID-knop is een fijne en welkome toevoeging. In mijn ogen draagt de knop al veel bij aan een strakker uiterlijk, maar vooral de gebruikservaring gaat erop vooruit. Het is erg prettig om de iPad te kunnen ontgrendelen met enkel je vingerafdruk en toch te weten dat je gegevens relatief veilig staan opgeslagen. De Touch ID-knop is niet volledig waterdicht, maar het is wel degelijk een goede beveiliging. Je kan de knop ook gebruiken om je identiteit te verifiëren bij betalingen via de App Store, zodat je geen wachtwoorden hoeft in te voeren.


Ontwikkelaars kunnen de beveiliging via de vingerafdruk ook doortrekken naar hun app, zo wordt een app bijvoorbeeld alleen geopend middels een correct wachtwoord of vingerafdruk. In de toekomst wordt de Touch ID-knop in combinatie met Apple Pay ook gebruikt om betalingen in apps, websites en winkels af te ronden, dit is in de Verenigde Staten al realiteit. De vingerafdrukscanner is dus heel snel een vitaal onderdeel van Apple’s iDevices aan het worden. Of het ook met de iPad mogelijk wordt om te betalen in winkels is niet geheel duidelijk. Hiervoor is NFC benodigd, wat wel in de iPad mini 3 en iPad Air 2 aanwezig is, maar Apple heeft nooit aangegeven dat het met de tablets mogelijk zal zijn om in fysieke winkels te betalen. Of je het überhaupt wilt is een tweede. De kans bestaat ook dat Apple andere toepassingen voor de NFC-chip in gedachten heeft, zo wordt gespeculeerd dat de iPads in de toekomst als mobiele kassa gebruikt kunnen worden.

In de App Store vind je volgens Apple zo’n 675.000 applicaties die zijn geoptimaliseerd voor het scherm van de iPad. Dat is een ongekend hoog aantal waar Google Play en de Microsoft Store vooralsnog niet bij kunnen. In mijn optiek is het echter niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de apps die het verschil maakt. Ook in dat opzicht is Apple nog altijd heer en meester; iOS-apps ogen en werken doorgaans het prettigst.


Ik vind het doodzonde dat iOS voor de iPad geen ondersteuning biedt voor meerdere gebruikersaccounts. In veel gezinnen is de iPad een apparaat voor het hele gezin geworden, het is dan ongemakkelijk dat je tegen zaken als de bladwijzers, zoekopdrachten en savegames van een ander aan zit te kijken. Bij de iPad Air 2 merkte ik ook op dat het jammer is dat je niet meerdere apps tegelijkertijd kunt openen, gezien de schermgrootte van de iPad mini 3 vind ik dat in dit geval een wat minder groot probleem.

Lees meer