2min

Tags in dit artikel

, ,

De belangrijkste onderdelen (I)

LCD-scherm:


Zoals gezegd heeft de EX-Z700 een groot LCD scherm met een beeldiagonaal van 6,8 centimeter. Het scherm heeft een resolutie van 153.000 pixels. De resolutie is eigenlijk te laag voor de grootte van het scherm, het beeld is hierdoor erg korrelig. Verder zit er een ingebouwde functie in die helderheid in lichte of donkere locaties aanpast, zo heb je altijd duidelijk beeld. Mocht je niet tevreden zijn, dan kan je het ook handmatig veranderen. De horizontale kijkhoek is extreem groot, zelfs haaks van het scherm is het nog duidelijk wat er te zien is. Verticaal is het echter veel en veel minder, iets onder of boven ooghoogte en het beeld wordt erg snel respectievelijk donker en licht. Al met al is best een leuk schermpje, al mag de resolutie van mij best wat hoger.


Zoomlens:


De lens van de EX-Z700 bestaat uit drie ringen, met een variabele zoom van 6.2-18.6 mm (35 mm formaat: 38-114 mm). Met de zoomring aan de bovenkant kan in- en uitgezoomd worden. In tegenstelling tot wat de ring je laat denken zijn er maar zes zoomstanden, je kan dus niet een zoomstand gebruiken tussen deze standen. Naast de optische zoom is er nog digitale zoom, die ik eigenlijk iedereen kan afraden, omdat de foto’s er alleen maar korreliger van worden. Het geluid wat het lensmechanisme produceert tijdens het zoomen is minimaal, wat een verademing is omdat veel camera’s toch flink wat geluid maken tijdens het zoomen.
Ook is het gebrek aan groothoek opvallend, wil je een foto maken van een breed object dan zul je echt flink wat afstand moeten nemen om het er helemaal op te krijgen op de 38 mm stand. Kortom: een prima lens, maar er is ruimte voor verbeteringen op zoom en groothoek.