Accuduur

Wat betreft de accucapaciteit van de Xperia Z-toestellen heeft Sony niet echt een duidelijke strategie. De Xperia Z3 heeft 3100 mAh aan boord, de Xperia Z3+ moest het doen met 2930 mAh en bij de Xperia Z5 gaat er nog eens 30 mAh van af.

Dit is niet direct een ramp, maar wel opmerkelijk. Met de Xperia Z3 heeft Sony namelijk nog veel aandacht op de accuduur gelegd, en nu lijkt het weer langzaam achteruit te gaan. Natuurlijk kan zuinigere hardware nog wel een behoorlijk verschil maken, maar bij de Xperia Z3+ was de overstap naar de Snapdragon 810 absoluut niet voldoende om in de buurt van de Xperia Z3 te blijven.

Tijdens onze accutest waarbij een video vanaf YouTube wordt gestreamd blijkt de Xperia Z5 een accuverbruik van rond de 16 procent per uur te hebben. Dat is best stevig te noemen, al hebben high-end toestellen het vaak wat lastig in deze test. De prestatie van de Xperia Z3 wordt niet geëvenaard, maar gelukkig doet de Xperia Z5 het wel een heel stuk beter dan de wanprestatie die de Xperia Z3+ destijds liet noteren.

Benchmark: 1 uur video streamen (verbruikte accucapaciteit)


In de Work-test van PCMark is de prestatie van de Xperia Z5 vergelijkbaar met die van de Xperia Z3+, wat dan toch weer opmerkelijk is. Dit is wellicht te wijten aan het feit dat deze test vrij intensief is en dat de kloksnelheid van de Xperia Z5 niet wordt teruggeschroefd. Die maatregel heeft als neveneffect natuurlijk dat het accuverbruik ook omlaag gaat.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur


De accuduur van de Xperia Z5 is helaas lang niet zo goed als die van de Xperia Z3. Sony blies daarover destijds ook hoog van de toren, maar die goede lijn wordt helaas niet voortgezet. De accuduur is gelukkig wel veel beter dan die van de Xperia Z3+.