Praktijk

Als je denkt dat je met een robotstofzuiger nooit meer zelf hoeft te stofzuigen dan heb je het mis. De vraag is alleen hoe vaak je nog zelf moet stofzuigen. In het geval van de Hombot zal je zelf vaker moeten stofzuigen dan bij de duurdere Roomba 880 die we vorig jaar hebben getest. Reden hiervoor is dat de zuigkracht van de Hombot duidelijk wat te wensen overlaat.

Uiteraard hebben we van alles geprobeerd op te zuigen met de Hombot en wat opviel is dat de Hombot vaker dan bij de Roomba zaken laat liggen. De Hombot beschikt wel over een turbostand maar die moet je handmatig inschakelen of die werkt alleen als de Hombot over vloerbedekking of een kleed rijdt waarvoor die meer moeite moet doen. Op een houten-, laminaat- of tegelvloer werkt deze turbo dus standaard niet. Helaas laat de Hombot dan nog weleens zaken liggen. Dat is natuurlijk erg jammer want het is uiteindelijk een stofzuiger en te weinig zuigkracht is ongeveer het grootste minpunt wat je dan kan hebben.

LG zou er in een toekomstige generatie goed aan doen om het vermogen van de zuigmotor op te voeren of het ontwerp zo aan te passen dat de robot meer zuigkracht op de mat kan leggen.


Een ander groot probleem aan de Hombot is dat je geen gebied kan afbakenen zodat hij daar niet gaat stofzuigen. In het geval van een kamer kan je gewoon de deur dichttrekken, maar ik heb in huis een hoekje met kabels en een staande lamp waar een draad vandaan komt die ik onmogelijk goed kan wegwerken zonder dat de robot hier last van heeft. In het geval van de Roomba kreeg je een vuurtoren waarmee je een gebied kon afbakenen. LG heeft geen opties om een gebied af te bakenen uiteindelijk heb ik met dozen de weg naar die locatie geblokkeerd, maar dat ziet er natuurlijk niet uit en is geen goede oplossing.

Ondanks dat je je huis geschikt moet maken voor een robotstofzuiger ben ik van mening dat de LG Hombot wel erg vaak vastloopt, iets waar de Roomba beduidend minder vaak last van had. Ja ook de Roomba trok kabels door het hele huis als die ze tegenkwam, maar deze liep er niet op vast. De LG Hombot loopt al vast op een iPhone-lader. Verder wil de Hombot zich te vaak in onmogelijke hoeken proppen met als gevolg dat die vast komt te zitten.


De LG Hombot is al met al zeker een hulp in huis en voor mensen met een stofallergie is het een enorme verademing want al het stof weet de Hombot wel op te zuigen. Ook voor mensen met huisdieren is een dergelijke stofzuiger een aanwinst want hij zuigt alle haren gewoon op. Wel moet je elke week even de borstel uit de robot halen om ook daar alle haren te verwijderen. Ik heb geen huisdieren maar wel een vriendin met lange haren en ook die kom je overal tegen en dus ook in de Hombot.


Alles wat de Hombot op zuigt wordt opgevangen in het opvangbakje in de robot. Dit bakje moet zo’n twee keer per week geleegd worden. Dat gaat vrij eenvoudig door deze uit de robot te halen en leeg te gooien in de vuilnisbak.

Table of contents