Gebruikservaring

Ik ben persoonlijk dolgelukkig met het formaat van de Sony Xperia Z5 Compact. De afgelopen jaren hebben we natuurlijk een trend gezien, waarbij de schermgrootte van smartphones steeds weer toenam. Daarbij zagen we nogal extreme gevallen, met de Asus Fonepad als meest opmerkelijke: dit toestel had een scherm van 7 inch.

Sony lijkt zo goed als de enige fabrikant die zich nog druk maakt om de gebruiker die een kleiner toestel wenst. Laat ik nou net zo’n gebruiker zijn. Ik vind een smartphone van 5 inch eigenlijk al aan de grote kant omdat het dan al lastig is om ‘m met één hand te besturen. Bij de Xperia Z5 Compact is dat geen enkel punt, alle delen van het scherm zijn goed te bereiken met de duim van de hand waarin je het toestel houdt. Het formaat van de Xperia Z5 Compact is wat mij betreft dan ook in één woord: geweldig!


Net als bij de Xperia Z5 heeft Sony een vingerafdrukscanner ingebouwd. De locatie van de scanner is in vergelijking met wat we eerder hebben gezien opmerkelijk, want hij zit in de rechterzijde. Dat is in mijn optiek de perfecte locatie, want je legt hier normaliter sowieso een vinger op als je je telefoon in de hand neemt. Je moet bij het registreren van je vingerafdrukken wel opletten dat je je vinger registreert op de manier waarop je ‘m ook tegen de scanner aan zal leggen. De scanner is namelijk niet goed in staat om een vingerafdruk goed te herkennen wanneer je ‘m anders draait dan bij het registreren. Dit is wel een manco, maar verder is de scanner lekker vlot en dus goed gesitueerd.

Terwijl de hardware-afdeling toch aardig puik werk aflevert, is dat voor de afdeling die de software levert in mindere mate het geval. Start je de Xperia Z5 Compact na aanschaf namelijk voor het eerst op, dan wordt in de wizard niet gevraagd om alvast een afdruk te registreren. Op deze manier moet de gebruiker dus actief op zoek naar de instellingen van de scanner, welke wat verstopt zijn. Als een gebruiker zich dus niet bewust is van de aanwezigheid van de scanner, dan zal deze er vrijwel zeker ook geen gebruik van maken en dat is gewoon doodzonde.


De Xperia Z5 Compact is uitgerust met Android 5.1 Lollipop. Sony heeft aangegeven dat een update naar Android 6.0 Marshmallow in de steigers staat, maar het is nog onduidelijk wanneer deze uitgerold zal worden. Sony legt een eigen skin over Android heen, maar de aanpassingen zijn tegenwoordig niet meer zo ingrijpend als in het verleden. De meest opmerkelijke toevoeging zit in het multitaskscherm, waar je toegang krijgt tot Sony’s ‘Small apps’ die bovenop andere apps kunnen draaien. Het betreft bijvoorbeeld een rekenmachine en kalender. Je kan ook eigen apps tot een widget omtoveren en in de Play Store vind je nog honderden andere Small apps.

Qua software heeft Sony helaas wel een hele hoop rotzooi op het toestel gekwakt. In totaal krijg je liefst 50 apps meegeleverd. Bij een Nexus-toestel ligt dat aantal eerder rond de 30, om je een beeld te geven. Nou zullen bepaalde apps wel in de smaak vallen bij gebruikers, maar veelal betreft het gewoon apps die je gewoon zelf gratis uit de Play Store kan halen. Ik noem bijvoorbeeld Dropbox, Facebook, File Commander, Office Suite, Spotify en Vine. Was het nou zo geweest dat de apps met extra’s geleverd werden, zoals een proefperiode van enkele maanden, dan had je er nog plezier van gehad. Maar helaas, dat is niet het geval.