2min

Scherm en vingerafdrukscanner

Google en LG hebben besloten om de Nexus 5X te voorzien van een 5,2 inch IPS lcd-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een dichtheid van 424ppi. Gelukkig zit er geen quad-HD scherm in, aangezien dat verschil met het blote oog nauwelijks waarneembaar zou zijn, maar die extra hoge resolutie wel degelijk een aanslag op de accu en hardware zou betekenen.


De gemeten maximale schermhelderheid van 410cd/m² valt helaas wat tegen. De originele Nexus 5 kon namelijk 480 cd/m² tonen. In de praktijk betekent dit dat de content op het scherm bij direct zonlicht wat lastiger waar te nemen is. Ook verbleekt de gemeten maximale schermhelderheid van de Nexus 5X bij die van de Samsung Galaxy S6 (645 cd/m²) en de Apple iPhone 6s (560 cd/m²). De contrastwaarden (1460:1), die bepalen hoe levendig de kleuren tonen, zijn daarentegen uitstekend bij de Nexus 5X. Zeker vergeleken met het contrast van de Sony Xperia Z5 (915:1) en originele Nexus 5 (960:1). Verder zijn de kijkhoeken, en reproductie van kleuren, bij de Nexus 5X ook dik in orde.

Vingerafdrukscanner


De vingerafdrukscanner aan de achterkant is erg eenvoudig te bereiken, ongeacht of je nou kleine of grote handen hebt. Bovendien is de sensor goed op de tast te vinden door zijn subtiele, voelbare ring. Om toegang te verkrijgen tot de telefoon hoef je niet eerst de sensor in te drukken, zoals bij de iPhone of Galaxy S6.

Instellen en configureren van de vingerafdruk lezer is een makkie. Het enige wat je hoeft te doen, is per vinger een aantal keer de sensor aan te raken en de registratie is voltooid. Bij veel apparaten van Samsung en Apple is dat een stuk bewerkelijker. Het mooie is dat de supersnelle vingerafdruk registratie niet tegen een prijs komt. Na registratie kan je feilloos inloggen met je vinger, ongeacht onder welke hoek. Zelfs als je vinger wat nattig is, werkt de vingerafdruk lezer op de Nexus 5X verassend goed.


Dat de sensor aan de achterkant van het toestel zit, heeft overigens wel een nadeel. Als de Nexus 5X op zijn rug ligt, is hij onmogelijk te ontgrendelen met je vingerafdruk. Je zult hem dus echt op moeten pakken, of op de traditionele wijze ontgrendelen met een pincode of wachtwoord.

Er is echter nog een manier om de Nexus 5X, zonder hem op te pakken, te kunnen ontgrendelen. Door gebruik te maken van een nieuwe technologie genaamd Smart Lock kan je stem, gezicht of GPS coördinaten gebruiken om toegang tot de telefoon te bemachtigen. Voor nog strakkere beveiliging kun je de Smart Lock optie nog verder trainen en verbeteren.

Naast authentiseren, is de vingerafdruk lezer ook te gebruiken om zaken aan te schaffen in de Google Play winkel. Daarnaast kunnen ook apps van derden heel handig gebruik maken van Smart Lock, zoals bijvoorbeeld Lastpass.