Gebruikservaring

Een van de meest innovatieve mogelijkheden van de nieuwe Lumia 950 (XL) heet Continuum. Hiermee kan je de smartphone gebruiken alsof het een desktop system is. Het enige wat je nodig hebt, is een optionele dock (rond de 99 dollar) om een scherm, muis en toetsenbord aan te sluiten.
Er zitten echter wel wat haken en ogen aan de Continuum functionaliteit, waarvan de Lumia’s 950 (XL) ARM-architectuur de grootste bleek. Standaard x64/x86 software (win32) gaan namelijk niet zomaar werken. Ontwikkelaars dienen expliciet ondersteuning voor Continuum toe te voegen aan hun app en deze te plaatsen in de Windows Store. Gelukkig is basisfunctionaliteit zoals Microsofts Edge browser, Word, Excel en Outlook al wel beschikbaar. Overigens kan je in Continuum-modus, je Lumia 950 (XL) gewoon als telefoon blijven gebruiken waarbij het Start scherm van de 950 (XL) identiek is aan het Start menu in desktop PC modus.
getVideo(‘9690bc4eb3d3’, ‘https://www.youtube.com/watch?v=-oi1B9fjVs4’);
Na een aantal dagen met Continuum gewerkt te hebben, moet ik zeggen best wel onder de indruk te zijn van zowel het idee, als de daadwerkelijke uitvoering ervan. Ik kwam wel een hoop oneffenheden onderweg tegen waaruit blijkt dat Microsoft nog een lange weg te gaan heeft. Als je eenvoudige taken wil uitvoeren zoals mailen, browsen of tekstverwerken dat gaat dat prima. Multitasking, mede door hardware beperkingen, is helaas een minder rooskleurig verhaal. Ook het voorgeïnstalleerde Windows 10 Mobile besturingssysteem heeft duidelijk nog wat aandacht en liefde van Microsoft nodig. Tuurlijk, het lijkt in veel opzichten enorm op zijn voorganger (Windows Phone 8.1) zoals een soortgelijke interface en tegelstructuur. Hierdoor kan iedereen die bekend is met het Windows Phone platform er zo mee aan de haal. Onder de motorkap voelt het gewoonweg nog niet af, en dat zit hem in heel veel kleine dingen en irritante bugs die duidelijk nog geplet moeten worden. In theorie zouden veel van deze weeffoutjes via updates opgelost moeten kunnen worden, en dat zag ik dan ook tijdens de reviewperiode. Helaas introduceerde een aantal updates ook weer nieuwe bugs.
getVideo(‘d1e5160c7817’, ‘https://www.youtube.com/watch?v=ckzhX1O6Lto’);
Beide Lumia 950’s ondersteunen een innovatieve en interessante technologie genaamd Windows Hello. Deze Windows 10 functionaliteit stelt je in staat om biometrische eigenschappen zoals je vingerafdruk, gezicht of iris af te lezen om toegang te verlenen tot het apparaat. Aangezien de Lumia 950 (XL) over zo’n ingebouwde iris-scanner beschikt, die overigens via infrarood werkt, is er geen noodzaak meer om een wachtwoord of pincode te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen, is even naar het scherm staren en de 950 (XL) verleent je toegang, als je daar tenminste recht op hebt.
getVideo(‘aa48c8e01f2e’, ‘https://www.youtube.com/watch?v=1AsoSnOmhvU’);
Deze functie werkt opmerkelijk goed en had absoluut geen enkel probleem in donkere scenario’s. Je moet de 950 (XL) wel even een paar seconden naar je gezicht draaien en op een zekere afstand houden. Dat duurt iets langer dan een snelle invoer van wachtwoord, pincode of vingerafdruk. Aan de andere kant, je hoef je er zelf weinig voor te doen. Naast dat deze iris-scanner prima zijn werk doet, is hij ook erg accuraat en niet makkelijk voor de gek te houden met bijvoorbeeld foto’s of een spiegel.