3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uiterlijk & bouwkwaliteit

Naast de modulaire mogelijkheden van de LG G5 is er wat het uiterlijk betreft nog een opmerkelijke wijziging: LG heeft er ein-de-lijk voor gekozen om de behuizing van metaal te vervaardigen. Hier werd al jarenlang om gevraagd, maar LG bleef halsstarrig vasthouden aan plastic. Dankzij de metalen behuizing voelt de G5 zeer degelijk en stevig aan. Opvallend genoeg voelt de buitenkant niet aan als metaal: LG heeft het toestel voorzien van een coating die alsnog voor een wat goedkoop gevoel zorgt.

De voorkant van de G5 bestaat natuurlijk voor het grootste deel uit schermoppervlak. LG verklaarde bij de introductie van de G2 nog min of meer de oorlog aan randen rondom het scherm, maar met de G5 heeft het bedrijf wat mij betreft nu toch wel definitief gefaald. Bij de LG G2 was de scherm/behuizing-ratio met 75,9 procent nog opmerkelijk hoog, maar bij de G3 en G4 liep dit percentage terug naar respectievelijk 75,3 en 72,5. Bij de G5 ligt de ratio zelfs nog maar op 70,1 procent.


Waar LG sinds de G2 alle knoppen op de achterzijde plaatste, is dit bij de G5 niet meer het geval. De volumeknoppen zijn namelijk van de achterzijde gehaald en op de linkerzijde aangebracht. Jarenlang heeft LG dus geprobeerd om de wereld te overtuigen van deze innovatie, maar het bedrijf komt hier nu op terug. Hoewel de gedachtegang zeker te volgen was, waren de knoppen op gevoel gewoon niet zo eenvoudig te vinden.

Ook vind je op de linkerzijde een drukpunt waarmee je het toestel kan openen. In de rechterzijde zit een sleuf met een lade waarin men een nano-simkaart en een microSD-kaart kan plaatsen. Bovenop de G5 vind je een microfoon, infraroodzender en een aansluiting voor een headset. Onderop vind je standaard een micro USB Type C-aansluiting en inkepingen voor de primaire microfoon en speaker.

LG heeft op de achterkant maar liefst twee camera’s geplaatst. Dit is natuurlijk niet helemaal nieuw meer, maar we gaan het de komende tijd hoogstwaarschijnlijk wel weer meer zien. Bij de G5 is de tweede camera bedoeld om met een grotere hoek te fotograferen. De Laser Autofocus maakt opnieuw zijn opwachting en er is natuurlijk ook een flitser aanwezig. De achterkant is verder ook voorzien van een vingerafdrukscanner, wat voor de toptoestellen van LG opmerkelijk genoeg voor het eerst is.

Bouwkwaliteit


Het ontwerp van de G5 is flink op de schop gegaan doordat LG ervoor heeft gekozen om het toestel modulair te maken. Over het algemeen is het toestel wel netjes afgewerkt, maar over het modulaire gedeelte kan je dit niet beweren. De onderkant van de behuizing is aan de binnenkant bijvoorbeeld alleen aan de linkerzijde vastgeklemd, de rechterzijde kan je desondanks een heel stuk lostrekken waardoor een gapende kier ontstaat. Zelfs als de module wél goed is geplaatst bestaat er een kiertje. Dit betekent ongetwijfeld ook dat vuil makkelijk binnen kan dringen. Als je van de zijkant kijkt valt het ook op dat de module niet helemaal netjes op de behuizing aansluit.


Het knopje dat ingedrukt moet worden om de module los te halen steekt een fractie uit de behuizing en heeft scherpe randjes. Je zal jezelf er niet snel aan verwonden maar het blijft wel raadselachtig waarom LG de randen van deze knop niet wat fatsoenlijker heeft afgewerkt.