3min Devices

Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos?

Gebruikservaring & software

Gebruikservaring


Zoals al bij de bespreking van het uiterlijk aangegeven: de Lumia 550 ligt niet heel prettig in de hand. Hoewel het scherm even groot is als bijvoorbeeld dat van een iPhone 6 is het toestel toch wat minder handzaam vanwege de rechte hoeken aan de achterzijde. Voor mij is het nog niet zo makkelijk om deze smartphone met één hand vast te houden en te besturen tegelijk.

Verder is de Lumia 550 natuurlijk ook niet bijster snel. Het inladen van een simpele website via WiFi is bijvoorbeeld al een redelijke opgave. Het opstarten van apps duurt bijvoorbeeld ook vrij lang. Als je er zelf de vaart in hebt zitten heeft de Lumia 550 al gauw problemen om je bij te houden.

Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos? Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos? Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos? Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos?

De Lumia’s worden natuurlijk stuk voor stuk uitgerust met Microsoft’s eigen besturingssysteem. Tegenwoordig is dat niet langer Windows Phone, maar een mobiele versie van Windows 10. Helaas ondersteunt de Lumia 550 hierbij niet de Continuum-functie waarbij je je smartphone met behulp van een docking-station als het ware in een computer kunt omtoveren. Daar zou de rekenkracht van de Lumia 550 ook vrijwel zeker niet toereikend voor zijn.

Windows voor smartphones begint steeds meer op de variant voor desktopsystemen te lijken. Hierdoor is het instapniveau voor een smartphone met Windows in mijn ogen steeds lager. Alsnog geldt echter dat het wel een besturingssysteem is dat je een beetje moet liggen, want Android en iOS zijn in de basis toch best verschillend van Windows 10 Mobile.

Review: Microsoft Lumia 550 – Weer geen schot in de roos?

Software


Windows 10 wordt standaard geleverd met een heel scala aan applicaties. Bij de Lumia 550 is een aantal apps weggelaten en er zijn er ook juist een paar toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de Office-suite en Skype van Microsoft zelf, maar ook Facebook, Lumia Highlights en Shazam zijn meegeïnstalleerd. Je kan ze zelf ook weer verwijderen, maar het zou fijner zijn als Microsoft je van tevoren zou vragen wat je wel en niet op je toestel wenst te hebben.

Dat zou zeker bij een smartphone zoals de Lumia 550 niet echt kwaad kunnen. Standaard heeft dit apparaat namelijk nog maar 3,72 GB aan vrije ruimte over.