4min

Praktijk

Zuigkracht


De Roomba 980 zit qua bediening en besturing dus redelijk goed in elkaar, maar uiteindelijk zijn de belangrijkste onderdelen toch de zuigkracht en de navigatie van de Roomba 980. Van alle robots die we tot op heden hebben getest heeft de Roomba 980 de beste zuigkracht, ook ligt de robot dicht bij de vloer zodat al het vuil eenvoudig wordt opgezogen.

Ook het feit dat je kan instellen of de Roomba normaal moet zuigen of met maximale prestaties is een goede toevoeging van iRobot, want hierdoor kunnen mensen met een moeilijk te reinigen oppervlakte toch uit te voeten. Ik heb geen enkele keer meegemaakt dat de vloer niet helemaal netjes schoon was, iets wat ik van andere robotstofzuigers nog niet heb kunnen zeggen. In dit geval hoef je er dus niet zelf met de stofzuiger achteraan, tenzij het gaat om de stof en spinnenwebben die tegen de muur of het plafond zitten.


Wat ook is opgevallen is dat deze Roomba minder snel vastloopt op bijvoorbeeld een sok, sommige lezers zullen ongetwijfeld weleens een sok of onderbroek laten slingeren en niets is vervelender als je robotstofzuiger daar na 5 minuten al op vastloopt en vervolgens niet toekomt aan het stofzuigen van het huis. We hebben de Roomba een paar sokken gevoerd en hoewel de robot de sokken door het hele huis heeft meegesleept en dat ongetwijfeld geen vooruitgang is op de schoonmaakprestatie, liep de robot er niet op vast, pas bij drie of vier sokken werd de uitdaging wat te groot voor de Roomba 980. Natuurlijk heeft het er ook mee te maken hoe de robot over een sok heen rijdt en op welke plek die vervolgens klem komt te zitten onder de robot, maar in principe laat deze Roomba zich niet zo snel tegenhouden.

Uiteraard is het aan te raden om de vloer goed op te ruimen alvorens je de robotstofzuiger aan het werk zet, dan weet je zeker dat die zijn werk ook goed kan uitvoeren en niet wordt gehinderd.

Ook drempels zijn voor deze Roomba geen probleem, daar manoeuvreert de robot gewoon overheen. Zelfs vlakke stoelpoten zijn voor deze Roomba geen probleem, zolang het niet te hoog is komt de robot er wel overheen, de robot heeft redelijk goed door of iets een drempel is en geeft niet zomaar op, als het de eerste keer niet lukt.

Navigatie


Een ander belangrijk punt is zoals eerder vermeld navigatie, de Roomba 980 is fors verbeterd op dit punt, zijn voorganger de Roomba 880 beschikte over iAdapt-navigatie, deze Roomba 980 beschikt hier nog steeds over maar dan versie twee. Daarnaast is er echter nog een tweede navigatie mogelijkheid toegevoegd met de naam vSlam. Navigatie via vSlam is erg interessant want hiervoor gebruikt de Roomba een camera die bovenop de stofzuiger zit gemonteerd, hiermee wordt het plafond gefilmd en worden referentiepunten opgeslagen, zodat de robot weet waar hij is en op die manier de kamer in kaart kan brengen.


Als de robot onder een bank, bed of tafel doorrijdt en de camera aan de bovenzijde wordt geblokkeerd zijn er geen referentiepunten meer, maar schakelt de robot automatisch over op het iAdapt 2-systeem. Dat zorgt ervoor dat de route gewoon wordt voortgezet. De camera is volgens iRobot ook prima geschikt om in een wat donkere omgeving te werken, helemaal pikdonker uiteraard niet, maar in een schemering heeft de robot geen problemen om zijn weg te vinden.

We hebben de Roomba 980 ook getest in een appartement met allemaal verschillende kamers, zodat we konden zien wat er zou gebeuren als de Roomba helemaal aan de andere kant van het appartement is en het basisstation echt moeilijk bereikbaar wordt. Dit is altijd de meest lastige test maar het is gelukt om de Roomba aan de andere kant te krijgen met een bijna lege accu, vervolgens zagen we hoe de robot zonder problemen een route aflegde van zo’n 20 meter, waarbij er door drie deuropeningen gereden moest worden en vijf bochten moesten worden gemaakt om bij zijn basisstation te komen om weer te gaan opladen. Deze Roomba zal zijn basisstation niet zomaar kwijtraken, daarvoor moet je echt veel moeite doen, ons is het niet gelukt. De robot kan dus eenvoudig een hele etage stofzuigen.

Stel nou dat je de beschikking hebt over een enorm groot huis en de Roomba slaagt er niet in om op zijn acculading het hele huis te stofzuigen, de accu gaat ongeveer twee uur mee (standaard instellingen), dan keert de Roomba terug naar zijn basisstation om op te laden, maar gaat vervolgens als die is opgeladen verder op de plek waar die was gebleven toen de accu bijna leeg was.


Een feature die op de Roomba 880 zat maar niet op die van concurrenten is de beweegbare bumper. Deze is nog steeds aanwezig en is mijns inziens een van de beste features. De meeste robotstofzuigers rijden namelijk overal tegenaan en verplaatsen nog weleens spullen door het huis. Of als ze dat niet doen hebben ze een nabijheidssensor die er vaak voor zorgt dat ze net wat te vroeg voor de muur stoppen. De Roomba heeft hier geen last van, deze heeft een bumper aan de voorkant die wordt ingedrukt als de robot ergens tegenaan rijdt. Als dit gebeurd stopt de robot direct en maakt deze een draai. Op deze manier wordt er eigenlijk vrijwel niets meer verplaatst door het huis en nog belangrijker niets beschadigd.

Table of contents