2min

Tags in dit artikel

, ,

Software

Over de software van de Synology DS216+ kan ik eigenlijk heel kort zijn, want deze is gewoon uitermate goed. Maar voor de lezer is wat meer informatie wellicht toch wel handig. Synology voorziet zijn NAS-systemen van het eigen Disk Station Manager. Deze software benader je via je webbrowser. Disk Station Manager oogt als een regulier besturingssysteem, hele andere koek dan wat ik onlangs bij de Western Digital My Cloud DL4100 moest doorstaan.
Synology heeft zelf een hele keur aan aanvullende applicaties ontwikkeld, waardoor je je NAS naar eigen smaak en wens kan inrichten. De ene persoon maakt er een mailserver van, maar een ander kan weer kiezen voor een persoonlijke cloud, een eigen ontwikkelomgeving, een mediaserver, een surveillance-systeem, enzovoorts. Of je kiest voor een mix, want de DS216+ is krachtig genoeg om een beetje multitasking aan te kunnen. Maar het wordt nog mooier. Want Synology namelijk óók nog eens het grote voordeel van een aardig actieve ontwikkelcommunity. Door extra kanalen zoals SynoCommunity aan de Package Center toe te voegen, kan je nog een hele keur aan onofficiële pakketten toevoegen. Op deze manier installeer je bijvoorbeeld ook wat bedenkelijkere applicaties zoals CouchPotato, FlexGet, LazyLibrarian, Mylar, Plex Media Server, SABnzbd, Sickbeard, Sonarr, Subliminal en Transmission. Maar ook voor de eerlijke burger creëert het veel nieuwe mogelijkheden, noemenswaardige toevoegingen zijn bijvoorbeeld Drupal, GitLab, Joomla, MantisBT, Magento, MediaWiki, OpenERP, osTicket, phpMyAdmin, PrestaShop en WordPress.
Zoals al aangegeven: je kan een Synology NAS naar eigen smaak inrichten en dat moge duidelijk zijn met bovenstaande greep uit de catalogus. Ik moet hierbij wel opmerken dat de DS216+ nog een relatief eenvoudige NAS is, die je wel over zijn toeren kan helpen als je veel zware applicaties installeert. Zo had ik de NAS aan het werk gezet met het downloaden van TV-series met PVR-app Sonarr, welke middels SABnzbd en Transmission aan de slag ging. De afleveringen werden via Plex Media Server met externe apparaten zoals een iPad en PlayStation 4 afgespeeld. Dit ging niet altijd even vloeiend, toen de NAS nog volgas bezig was om nieuwe afleveringen binnen te hengelen, uit te pakken en verwerken. Nadat alles een beetje op orde was werd de ervaring er wel aanzienlijk beter op, maar je merkt in dit opzicht dat de DS216+ soms tekortschiet wat betreft rauwe rekenkracht.