7min Devices

Review: Garmin nüvi 760T FM

Vormgeving, installatie, gebruik en interface

Vormgeving


De behuizing van het apparaat is strak en zonder al teveel poespas. Aan de bovenzijde van het apparaat vinden we de enige knop op het apparaat, die je gebruikt om het apparaat aan te zetten en om het scherm te vergrendelen. Ik vermoed dat maar weinig mensen het scherm ook daadwerkelijk vergrendelen, maar het dwingt je wel om niet tijdens het rijden teveel te rommelen met het apparaat, wat de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers ten goede komt.

Review: Garmin nüvi 760T FM Review: Garmin nüvi 760T FM
Review: Garmin nüvi 760T FM

Aan de rechterzijde van het apparaat treffen we een hoofdtelefoon-aansluiting en een insteekslot voor een SD-kaart aan. Aan de onderzijde zit de aansluiting voor de auto-houder en een mini-USB-aansluiting voor verbinding met de computer. De luidspreker van de nüvi 760T zit aan de achterzijde van de behuizing, daar zit trouwens ook de aansluiting voor een eventuele externe GPS-antenne.

Installatie van de auto-houder


Zoals de meeste navigatiesystemen wordt ook de nüvi 760 met een auto-houder met zuignapsysteem geleverd. De zuignap laat zich prima bevestigen op het raam, met een klemmetje zet je hem stevig vast op je voorruit. Het bevestigingsysteem bestaat uit twee delen, aan de zuigvoet zit een kogel en aan de houder voor de nüvi zit een kom die je op de kogel moet klikken. Daardoor is het systeem vrij te bewegen. Dat werkt erg makkelijk, maar het kogelgewricht, als je het zo kunt noemen, is wel iets te soepel, want als je het touchscreen ietwat stevig bedient draait je systeem alle kanten op.

Review: Garmin nüvi 760T FM
De kogel zit nogal losjes in de kom, waardoor het allemaal iets te beweeglijk is.

Het vastklikken van het systeem is eenvoudig en gemakkelijk, voor het losklikken van het systeem moet je een knop aan de onderzijde van de houder indrukken. Dit gaat wat lastig met één hand, maar went uiteindelijk wel.

Gebruik en interface


Hoewel je bij elektronische apparaten altijd eerst de handleiding moet lezen ben ik van mening dat het succes van een apparaat mede afhangt van de eenvoud van de bediening. Ik heb het apparaat daarom meteen in gebruik genomen, zonder de handleiding te lezen.

Review: Garmin nüvi 760T FM
Het beginscherm biedt je twee keuzes.

Bij het opstarten kom je terecht in het startscherm dat gedomineerd wordt door twee grote iconen. Het icoon ‘Waarheen?’ brengt je meteen naar de routeplanner, terwijl het icoon ‘Bekijk kaart’ je naar de kaart brengt.

Navigatiemenu

Het gebruik van een navigatiesysteem begint vrijwel altijd bij het invoeren van een route. Zoals gezegd ben je na het startmenu met een simpele tik op het ‘Waarheen’-icoon al in het navigatiemenu. Hier kun je kiezen uit de bekende navigatieopties, waaronder navigeren naar een adres, thuis, nuttige punten (POI’s), recent gevonden adressen, favorieten, steden, kruispunten, coördinaten of kun je een bestemming op de kaart zoeken. Minder gebruikelijke opties zijn het invoeren van een route met meerdere tussenpunten en extra’s.

Navigeren naar adressen

Het navigeren naar adressen wijst zich eigenlijk vanzelf. Je kunt ervoor kiezen om te zoeken op een plaats- en straatnaam of een postcode. Zoals bij vrijwel alle navigatiesystemen kun je een paar letters invoeren, dan zoekt het systeem alle plaatsen met die beginletters. Als er na het typen van een aantal letters nog maar één optie is, laat het apparaat die automatisch zien. Als je alles hebt ingevuld controleer het apparaat of het adres in de database zit en kun je beginnen met navigeren.

Navigeren naar nuttige punten

Voor het navigeren naar nuttige punten kan de nüvi 760 putten uit een standaard database met 1,3 miljoen nuttige punten, waaronder restaurants, tankstations, openbaar vervoer, winkels, hotels, parkeergelegenheid, vermaak, recreatie en ga zo maar door. Bij het kiezen van een categorie krijg je automatisch de dichtstbijzijnde nuttige punten met de afstand en de richting. Desgewenst kan er gezocht worden op naam of in de buurt van de bestemming of een willekeurige locatie. Zo vind je dus gemakkelijk nuttige punten waar je maar wilt.

Review: Garmin nüvi 760T FM Review: Garmin nüvi 760T FM
Het navigatiemenu biedt diverse opties.

Routes

Nieuw op de 7xx-serie van Garmin, en dus ook op de 760T is de mogelijkheid om routes in te voeren met meerdere tussenpunten. Als eerste voer je een vertrek- en eindpunt in, waarna je naar hartelust tussenpunten kunt invoeren. Het maximale aantal tussenpunten bedraagt overigens 200 punten, maar dat is meer dan genoeg. Als je alle tussenpunten hebt ingevoerd kun je er in schuiven om je route te optimaliseren, maar je kunt er ook voor kiezen om de software automatisch de meest optimale route te laten berekenen.

Het invoeren van dergelijke routes via het apparaat is redelijk wat werk en het is in dat geval dan ook aan te raden om Garmins MapSource software te gebruiken, die je na registratie van je product kunt aanvragen bij Garmin. Daarover later echter meer. Het laten optimaliseren van de route kost het apparaat wel wat moeite, maar dat is logisch als je zoveel tussenpunten gebruikt. Na een minuutje of drie á vier is het apparaat klaar. De route wordt vervolgens opgeslagen in het apparaat, zodat je later de gewenste route kunt kiezen. In totaal kunnen er maximaal tien routes opgeslagen worden.

Extra’s

Verder zijn er ook nog de extra’s die te downloaden zijn vanaf de website van Garmin. Het apparaat verwijst je naar de Amerikaanse website van Garmin en de extra’s die je daar vindt zijn dus ook vrijwel allemaal op de Amerikaanse markt gericht, waaronder toertochtjes, toeristische routes, maar ook shoppingguides enzovoorts.

Aanvullende opties

Net als bij telefoonfabrikanten stoppen fabrikanten van navigatiesystemen hun nieuwste modellen ook vol met extra functies die niets met navigeren te maken hebben, maar soms wel handig kunnen zijn.

Algemeen

Zo beschikt de nüvi 760T over een calculator, een calculator om eenheden en valuta om te rekenen, een taalgids, een wereldklok en een mediaspeler. Ook is er nog een handige functie genaamd ‘Waar ben ik’. Zodra je die knop indrukt krijg je beknopt te zien op welke coördinaten je je bevindt, en welke straten er het dichtst in de buurt zijn. Ook kun je middels drie knoppen snel naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, politiebureau of brandweerbureau rijden.

FM-zender

Ook heeft de nüvi 760T de mogelijkheid om alle gesproken aanwijzigen uit te zenden via een FM-frequentie. Deze kun je zelf instellen en het bereik van de zender is niet zo heel ver, waardoor je andere mensen niet zult lastigvallen met jouw route-aanwijzingen. Ik heb deze functie wel even getest en het werkt, maar er is aardig wat ruis te horen en aangezien het ingebouwde luidsprekertje prima zijn werkt doet, zullen maar weinig mensen deze functie gebruiken.

Review: Garmin nüvi 760T FM
Bluetooth

Uiteraard mag een Bluetooth-optie om je telefoon met het apparaat te verbinden ook niet ontbreken. Het koppelen van het apparaat gaat zeer eenvoudig. Je laat de nüvi zoeken naar telefoons in de buurt en je maakt verbinding. Vervolgens toets je de standaard pincode in en is de verbinding compleet. Als je telefoon het ondersteunt, kun je ook je telefoonboek benaderen vanaf de nüvi. De ingebouwde speaker en de microfoon doen hun werk prima, bij testgesprekken was ik prima te horen door de ontvanger. Ook andersom is de kwaliteit van het geluid prima.

Review: Garmin nüvi 760T FM
Desgewenst kun je ook bellen met nuttige plaatsen, mits daar een nummer van opgenomen is in het systeem, bijvoorbeeld om een tafeltje te reserveren bij een restaurant.

Garmin-Lock


Het is niet onverstandig om je navigatiesysteem goed te beveiligen met een pincode. Veel mensen laten hun navigatiesysteem in de auto liggen en zetten hun huis-adres als ’thuislocatie’ in het apparaat. Als een dief de auto steelt rijdt hij zo naar je huis. Garmin biedt uiteraard de mogelijkheid om je apparaat middels een pincode te beveiligen.

Helaas kun je pincodes ook vergeten en daarom kun je ook een veilige locatie instellen. Alleen als je je op deze locatie bevindt kun je de pincode resetten.
Bron:Techzine Redactie