4min

Tags in dit artikel

, ,

Interface & Functies

het hoofdscherm van de PlayOn!HD is net als bij de PlayOn! DVR lekker eenvoudig opgezet, de verschillende opties worden weergegeven met 3D-iconen. Er zijn vier opties, te weten bestanden kopiëren, browser, instellingen en internetradio.


Bestanden kopiëren


De functie bestanden kopiëren heeft een meer prominente plek gekregen dan bij de PlayOn! DVR en is qua gebruiksmogelijkheden niet heel veel veranderd. Je kiest eerst vanaf welke bron je een bestand wilt kopiëren en vervolgens kies je het medium waar je het bestand heen wilt kopiëren. Daarna moet voor beide bronnen nog de juiste locatie kiezen en het bestand kopiëren. Een eenvoudige functie, maar voor het kopiëren van meerdere bestanden is het aan te raden de PlayOn!HD op je computer via het netwerk te benaderen en de bestanden dan over te zetten.


Browser


De browser zul je het meest gebruiken, want hiermee navigeer je door de ingebouwde harde schijf, de aangesloten USB-apparaten, geheugenkaartjes of je netwerkshares. Bovenin bevindt zich een balk waarmee je eenvoudig kunt filteren op muziek-, film- of fotobestanden. Je kunt er ook voor kiezen alle bestanden te tonen.

Links wordt een werkbalk weergegeven waarop eerdergenoemde locaties te vinden zijn. Het browsen door de verschillende locaties en je netwerk (afhankelijk van de snelheid van je netwerk uiteraard) verloopt allemaal zeer soepel. Het is aan te raden shares aan te maken op de computer waarop je mediabestanden staat, dat maakt het browsen een stuk eenvoudiger. Het is echter ook mogelijk om snelkoppelingen aan te maken op de PlayOn!HD, dat werkt eigenlijk hetzelfde als met shares.


Helemaal rechts is een previewvenster te vinden, waarin het filmbestand direct begint af te spelen zodra je het geselecteerd hebt. Dit werkt enigszins vertragend, maar als je het storend vindt kun je het in de instellingen uitschakelen. Zodra de PlayOn!HD begint met het afspelen van een bestand verschijnt bovenin de netwerksnelheid. Hoewel ik het apparaat via een ethernetkabel op mijn router aangesloten heb, die op zijn beurt weer met een kabel verbonden is met de computer waarop de mediabestanden staan, fluctueerde de snelheid nogal. Zo ongeveer tussen de 22000 kbps en de 26000 kbps, wat neerkomt op een snelheid van om en nabij de 24 mbps. Aangezien de PlayON!HD tot 100 mbps aan kan, vermoed ik dat het grootste snelheidsverlies in de bekabeling bij mij thuis ligt. Desondanks zijn deze snelheden hoog genoeg om HD-materiaal via je netwerk te streamen.

Instellingen


Via dit menu kun je diverse instellingen aan de PlayOn!HD wijzigen. Zo is er voor de audio een mogelijkheid om een nachtmodus in te stellen, zodat het geluid ’s avonds niet te hard kan en kun je de digitale audiouitgang kiezen. Bij video is er de keuze uit beeldverhouding 4:3 (pan scan), 4:3 (letterbox) en 16:9. Verder kan de helderheid en het contrast nog aangepast worden, alsmede de resolutie, die gaat van 576P tot 1080P 60Hz.

In dit menu kunnen er ook instellingen voor het netwerk worden gedaan, bekabeld of draadloos. Er kan gekozen worden voor automatische toewijzing van een IP-adres of handmatig.


De systeeminstellingen betreffen de menutaal (Nederlands beschikbaar), de tekstcodering voor ondertiteling, het formateren van de harde schijf, het bijwerken van de firmware, systeeminfo en het terugzetten van fabrieksinstellingen.

Als laatste zijn er nog wat overige instellingen, zoals de intervaltijd, achtergrondmuziek en overgangseffecten voor de diavoorstelling, de screensaver, het in- en uitschakelen van het previewvenster en er kan gekozen worden of de PlayOn!HD moet onthouden waar je een bepaald videobestand hebt gestopt, zodat je later vanaf dat moment verder kunt kijken.

Internetradio


De laatste optie is de optie internetradio en zoals de naam al verraadt kun je via dit menu naar radiostations op het internet luisteren. Er zijn gigantisch veel stations beschikbaar (meer dan 30.000), maar gelukkig kun je ook op genre zoeken, zodat je sneller het juiste station hebt gevonden.


Webserver en BitTorrent-client


Aardige feature die AC Ryan heeft toegevoegd aan de PlayOn!HD is een webserver (unicgi), die het mogelijk maakt om via een webinterface de PlayOn!HD te bereiken en daarnaast is er nog een BitTorrent-client (btpd) aanwezig. Usenet wordt niet ondersteund, maar AC Ryan sluit niet uit dat dat met een toekomstige firmware-upgrade alsnog mogelijk gaat worden.


Het toevoegen van een torrent is kinderlijk eenvoudig, door simpelweg een .torrent-bestand op je computer te selecteren. Middels eenvoudige instellingen kan de maximale download- en uploadsnelheid worden ingesteld en bepaald worden hoeveel downloads tegelijkertijd mogen draaien. Overigens worden private trackers niet ondersteund, wellicht wordt dat met een firmware-upgrade wel mogelijk.

Afstandsbediening


De afstandsbediening is niet heel opvallend, maar doet wat hij moet doen. Bovenin zitten wat knoppen waarmee je snel tussen de verschillende functies kunt schakelen. Daaronder is het numerieke knoppenpad terug te vinden en daaronder de knoppen voor het afspelen van media.


Daar weer onder vinden we de directionele knoppen terug, alsmede wat extra knoppen om snel naar functies of vensters te schakelen. Helemaal onderaan zitten nog wat knoppen voor het instellen van ondertiteling, in- en uitzoomen enzovoorts. Vreemd is dat we hier ook de pauzeknop terugvinden, die had wat mij betreft bij de andere knoppen voor het afspelen van media gehoord.