3min

Tags in dit artikel

, ,

Vormgeving & installatie

Vormgeving


Ik was al te spreken over de strakke behuizing van de PlayOn!DVR, maar ik ben nog meer te spreken over de behuizing van de PlayOn!HD. De geborstelde aluminium-look is ingeruild voor metaal met een matte grafietkleurige afwerking. De voorkant van het apparaat is van glimmend zwart kunststof, wat een mooi contrast geeft met de matte boven- en zijkanten. Groot voordeel ten opzichte van de PlayOn!DVR is dat de PlayOn!HD ligt en dus in het platte vlak wel wat meer ruimte inneemt, maar een stuk minder opvalt.


Wat ook een sterke verbetering is, is dat de voorzijde nu niet meer voorzien is van onnodige navigatieknopjes of statuslampjes. Er is alleen een aan- en uitknop die middels een rode of blauwe kleur aangeeft of het apparaat ingeschakeld is of niet.

Ander puntje van kritiek dat ik had op de PlayOn!DVR was het ontbreken van een USB-poort aan de voorzijde, maar bij de PlayOn!HD vinden we de USB-poorten aan de zijkant, wat een stuk handiger als je even wat van een USB-stick of portable harde schijf wilt afspelen. Jammergenoeg zijn de USB-poorten aan de achterkant helemaal verdwenen, als je een Wi-Fi-adapter aansluit doet dat wat afbreuk aan het strakke design van de behuizing. Verder is aan de zijkant een kaartlezer geplaatst en een USB Slave poort. Wat ik wel een gemis vindt bij veel netwerkmediaspelers en dus ook bij deze is het ontbreken van een klein lcd-schermpje, waarop af te lezen is wat er op dat moment afgespeeld wordt. Anderzijds is het ontbreken ervan niet heel storend en besef ik me dat het een kwestie van smaak is.


Aan de achterzijde treffen we alle aansluitingen aan. Helemaal rechts is een kleine ventilator gemonteerd voor de afvoer van warme lucht. Daarnaast zijn de SP/DIF Coaxiaal- en SP/DIF Optisch (TOSLink)-aansluitingen te vinden. Daarnaast de ethernetaansluiting, HDMI, component, composiet en S-Video en stereo RCA.

Installatie


Je kunt het apparaat zonder harde schijf gebruiken of eerst een harde schijf installeren, maar is in ieder geval geen wizard die je door de verschillende instellingen loodst. Dat is jammer, maar niet heel erg, aangezien je vrij snel bij de instellingen kunt komen.

Uiteraard moet je de outputresolutie instellen, die tot 1080p gaat, alsmede de manier waarop je geluid uit het apparaat wilt krijgen. Vervolgens het belangrijkste bij een netwerkmediaspeler, namelijk het verbinden van het apparaat met je thuisnetwerk. En daar tref ik het eerste echte minpunt van dit apparaat en wellicht was het je bij de specificaties al opgevallen, maar een ingebouwde Wi-Fi-ontvanger ontbreekt. Het apparaat ondersteunt wel een Wi-Fi-adapter tot 802.11n, maar in mijn ogen hoort deze functionaliteit standaard bij een moderne netwerkmediaspeler te zitten. Ik kan wel wat redenen verzinnen waarom AC Ryan deze functie achterwege heeft gelaten, maar toch is het een gemis.

Bij gebrek aan een Wi-Fi 802.11n-adapter heb ik de PlayOn!HD middels een ethernetkabel verbonden met mijn router. Ik hen wel een 802.11g-adapter, maar zeker voor het streamen van HD-materiaal is dat niet werkbaar.

Qua basisinstellingen ben je vervolgens wel klaar, de geavanceerde opties kom ik later nog op terug.

Zelf een harde schijf installeren


De PlayOn!HD wordt standaard zonder harde schijf geleverd, maar je kunt ervoor kiezen een eigen harde schijf te installeren, mits deze niet meer capaciteit heeft dan 1,5 TB en een SATA/SATA2-aansluiting heeft.

Het installeren van een harde schijf gaat heel erg eenvoudig, hoewel niet zo eenvoudig als bij de recent door ons geteste Netgear EVA9150. Om de harde schijf te vervangen/installeren moeten er aan de onderzijde van de behuizing twee schroefjes worden losgemaakt en na het verwijderen van een klepje tref je de ruimte voor de harde schijf aan.


Het klepje dient tevens als houder voor de harde schijf. Vervolgens moeten de gebruikelijke kabeltjes worden aangesloten en kan het apparaat dicht. Bij de eerste keer opstarten moet er een kort formateringsproces doorlopen worden en worden er wat zaken geïnstalleerd, te weten een webserver (unicgi), een bittorrent-cliënt en Samba.