MxManagementCenter

Een webinterface is prima als je maar een enkele camera hebt en je er verder niet veel mee doet als het gaat om monitoring. Je stelt hem in zoals je dat wilt en vervolgens kom je als het goed is nog maar zelden op de beheerpagina’s. Heb je meerdere camera’s die je ook (continu) wilt monitoren, dan is het niet te doen om dat in een browservenster te doen. Daarvoor heb je Video Management Software nodig. Mobotix stelt deze gratis beschikbaar, maar er zijn ook allerlei third-party aanbieders van dit soort software.

Het zal je inmiddels niet meer verbazen, maar ook op dit punt kun je kiezen bij Mobotix. Aan de ene kant is er MxManagementCenter, maar je kunt ook voor de wat eenvoudiger variant hiervan gaan, MxEasy. In beide gevallen kun je er een groot aantal camera’s tegelijk mee bekijken en beheren. De eerste is alleen uitgebreider dan de andere en wat minder gebruiksvriendelijk vormgegeven. MxEasy zouden wij links laten liggen. Zoveel eenvoudiger in het gebruik is het niet en het heeft een vervelende bijkomstigheid. Als je tijdens de installatie kiest voor ‘Volledige integratie’, dan neemt het je camera over. Dat wil zeggen, als je vervolgens naar de webinterface gaat en je kijkt in de verschillende configuratiemenu’s, dan zijn daar beduidend minder mogelijkheden zichtbaar dan voorheen. Zelfs het resetten van de camera naar fabrieksinstellingen verandert hier niets aan. Dit is niet echt wenselijk.

ONVIF

Heb je geen trek in de VMS van Mobotix of van derde partijen en wil je eigenlijk alles het liefst in een NAS regelen, dan kan dat ook. Wij hebben er een Synology-NAS bij gepakt. Daar staat het cameraprofiel van Mobotix gewoon in, ook al is de p26 nog niet toegevoegd. Vaak is het zo dat alle camera’s binnen een bepaalde range van een fabrikant hetzelfde profiel gebruiken, dus wij kunnen gewoon het profiel van de p25 kiezen bijvoorbeeld. Daarnaast gaat de Mobotix p26 ook nog ondersteuning bieden voor ONVIF, een open protocol voor videocommunicatie over IP. Het idee hierachter is dat dit het eenvoudiger maakt voor andere apparaten in het netwerk om verbinding te maken. Lange tijd heeft Mobotix de boot afgehouden als het gaat om ONVIF, maar het wordt nu dan toch toegevoegd. Let wel, het is nog niet zover, daarvoor met er nog een update komen. In het algemeen is het toevoegen van ONVIF-ondersteuning een goede zaak wat ons betreft. Het geeft aan dat je met je tijd meegaat en geeft gebruikers in ieder geval de keuze om het te gebruiken. Je haalt er echter nooit het volledige potentieel mee uit een camera. Daarvoor kan er simpelweg niet genoeg in een ONVIF-profiel gestopt worden. Hetzelfde geldt in iets mindere mate voor het gebruik van cameraprofielen op een NAS. Gebruiksvriendelijk zijn deze opties zeker, extreem krachtig niet. Daarnaast moet je vaak sowieso via het instellingenmenu van de camera allerlei triggers, meldingen en ga zo maar door instellen. Daar ontkom je niet aan. Wij zouden dan ook altijd in eerste instantie proberen om MxManagmentCenter te gebruiken als VMS.