3min

Tags in dit artikel

,

Specificaties

Zoals ik altijd begin in mijn review nemen we even kort de specificaties door waarna we één voor één de aspecten van de kast onder de loep nemen.

De kast is met de afmetingen van 220mm x 590mm x 585mm (B,H,D) aan de forse kant te noemen. Echter haalt de kast het niet bij de afmetingen van een Coolermaster ATCS 840 die met de afmetingen 243mm x 580mm x 680mm (B,H,D) nog een slag groter is. Ondanks deze grotere afmetingen betaal je voor een dergelijke kast (die toch zeker in het high-end segment mag genoemd worden) slechts €170. Wat maakt de Lian Li dan zo speciaal om daar een dikke veertig euro meer voor neer te leggen? Één ding staat vast, zowel de externe als interne afmetingen voldoen in ruime mate aan de hedendaagse eisen. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een grote videokaart of het inbouwen van een waterkoelingset.

[tr class=odd]
Specificaties:Afmetingen 220mm x 590mm x 585mm (B,H,D)
Koelers Voor: 2x 140mm Zijpaneel: Geen Boven: Geen Achterzijde: 2x 120mm
Installatie ruimtes 5x 5.25"/10x 3.5" (+ 1x 3.5" extern)
Bouwmaterialen Staal, plastic
Expansie sloten 7
Compatibele moederborden (E)(M)ATX
I/O poorten USB 4x, Audio HD&AC97 1x, E-SATA 1x, IEEE1394 1x.
Lian Li website

Koeling


Standaard is de kast reeds voorzien van een aantal interessante features. Om te beginnen beschikt de kast over reeds voorgeïnstalleerde ventilatoren die aan de voorzijde van de pc blauw kleuren. Deze zuigen de lucht aan en koelen hiermee direct harde schijven die in de interne 3.5"-bays zijn geïnstalleerd. Om de warmte ook weer uit de kast te onttrekken zijn aan de achterzijde van de kast een tweetal 120 mm ventilatoren geïnstalleerd die op een iets hoger toerental draaien. Dit heeft men gedaan om hun kleinere afmeting (en dus minder luchtverplaatsing) te compenseren.
Helaas beschik ik bij deze review niet over een dBA-meter en moest ik op gevoel zeggen of de ventilatoren veel geluid produceren. Laat ik hier kort over zijn, het zal niet nodig zijn om als normale computergebruiker de koelers te vervangen. Ze zijn heerlijk stil en komen nauwelijks boven het geluid van je harde schijven uit.

[tr]
Productfoto’s:

Stoffilter


Zoals ook op de bovenstaande foto’s te zien is (vierde foto) zijn de koelers aan de voorzijde voorzien van stoffilters. Dit voorkomt dat stof (wat funest voor een computers is) de behuizing binnentrekt en zich daar verder opbouwt. Door regelmatig de stoffilters schoon te maken (tip: maak ze schoon met een oude tandenborstel) voorkom je belemmering van de airflow. Logischerwijze is aan de achterzijde van de kast geen stoffilter geïnstalleerd, deze ventilatoren blazen immers naar buiten toe. Ben je van plan om de koelers om te draaien koop dan een nieuwe set stoffilters.