3min Devices

Huawei Mate 20 Pro review: Android-kampioen

(G)een compromis

Huawei komt innovatief uit de hoek met 3D Face Unlock en de vingerafdruksensor onder het scherm, maar stopt daar niet. Met de Mate 20 Pro trekt het alle registers open. Terwijl de Mate 10 Pro nog een aantal compromissen maakte, is dat dit jaar niet meer het geval. Samen met de Galaxy Note 9 is dit de meest compromisloze Android-telefoon van het moment.

Waar de Mate 10 Pro het nog met een Full HD-resolutie moest stellen, is dat nu WQHD. De Mate 10 Pro was dompeldicht (IP67), de Mate 20 Pro is waterdicht (IP68). De Mate 10 Pro kon nog niet draadloos opladen, de Mate 20 Pro kan het wel. Er is maar één compromis dat Samsung voorlopig nog niet maakt en Huawei wel: de Note 9 heeft nog steeds een 3,5 mm-aansluiting, de Mate 20 Pro niet.

 

huawei mate 20 pro
Beeld: Alex Flanagan

Misschien toch nog één compromis: net als zijn voorgangers heeft de Mate 20 Pro een hybride slot voor een tweede simkaart of een geheugenkaart. Om plaats te besparen introduceert Huawei evenwel een nieuwe Nano Memory (NM)-kaart als spirituele opvolger van de microSD. Die is even groot als een nano-sim en is al zeker beschikbaar in een versie met 256 GB opslagcapaciteit en 90 MB/s transfersnelheid, zoals getoond tijdens de lancering van de telefoon. Je moet dus investeren in zo’n NM-kaart als je de capaciteit wil uitbreiden, maar met een intern geheugen van 128 GB is dat gelukkig geen noodzaak.

Kirin 980 vs Exynos 9810 vs Snapdragon 845

Zowel Huawei als Samsung gebruiken hun eigen chipdesigns in plaats van beroep te doen op de Snapdragons van Qualcomm. Huawei had daarin een inhaalslag te maken, maar is de concurrentie ondertussen tamelijk goed bijgebeend. De Kirin 980 is gebakken op het 7 nm-procedé en beschikt over acht processorkernen, waaronder vier Cortex A76-kernen (2x 2,6 GHz + 2x 1,92 GHz) en vier zuinigere Cortex A55-kernen (4x 1,8 GHz). Voor het grafische werk rekent de chip op de Mali G76 MP10-gpu.

Dat de chip, bijgestaan door 6 GB RAM, garant staat voor soepele prestaties mag buiten kijf staan. De Mate 20 Pro is razendsnel en voltooit elke taak die je erop afvuurt met het grootste gemak. Je mag ook niet anders verwachten van een smartphone van dit kaliber. We staan wel nog even stil bij hoe de Kirin 980 tegenover de concurrentie presteeert, in casu de Exynos 9810 in de Note 9 en de Snapdragon 845 in de OnePlus 6, en tegenover de Kirin 970 in de P20 Pro.

De benchmarks maken meteen duidelijk dat de Kirin 980 de concurrentie goed kan bijbenen op cpu-prestaties, met een flinke sprong ten opzichte van de Kirin 970. De gpu blijft evenwel een kneusje tegenover de grafische chips bij de concurrentie.

 

Geekbench 4 – Single-core

Geekbench 4 single-core

 

Geekbench 4 – Multi-core

Geekbench 4 - Multi-core

 

3DMark Sling Shot Unlimited

3DMark Sling Shot Unlimited