2min

Tags in dit artikel

,

Ons oordeel

Deze Foscam R4M is wederom een echte Foscam. De installatie, bediening, flexibiliteit en de verhouding tussen prijs en prestaties zijn van hoog niveau. De huidige VMS software is goed, maar het heeft soms wat tijd nodig om de functionaliteit maximaal te doorgronden. Desalniettemin wordt de software gratis meegeleverd en doet deze precies wat het moet doen. Bij de verschillende cloud abonnementen wordt de functionaliteit telkens netjes met kleine prijsverhogingen opgebouwd en de investeringskosten van de hardware vallen met nog geen 150 euro reuze mee. 

We ervaren de beeldkwaliteit van deze camera als significant beter dan de eerder geteste 2MP camera’s van Foscam. Wanneer we de beeldkwaliteit bovendien vergelijken met die van een conventionele 14,5MP Olympus point & shoot camera die tot enkele jaren geleden nog dankbaar werd gebruikt voor de familiekiekjes, dan kunnen we niet anders concluderen dat deze 4MP Foscam R4M buitengewoon goed presteert. 

We ervaren de verschillen vooral in een wat sterker maar voor dit doel onbelangrijk barrel-effect, zichtbare artefacten en de objecten in het frame worden met een lichte rand omgeven. Wellicht is dit een beperking van het objectief, of zou een en ander met een aanpassing in een algoritme nog wat kunnen worden verfijnd. Voor een goede indruk van de beeldkwaliteit hebben we een deel van beide visuals uitvergroot. Op een afstand van ongeveer 11 meter zijn onze vingers via de Foscam R4M nog perfect te onderscheiden.

Concurrentie

Hoe verhoudt Foscam zich met deze R4M ten opzichte van de concurrentie? Nu, daar kunnen we heel eerlijk in zijn. Vele aanbieders profileren zich met eigen oplossingen die in een gesloten systeem met merkgenoten in een smart home omgeving kunnen samenwerken. Nest is bijvoorbeeld zo’n fabrikant. Deze oplossingen werken echt uitstekend, maar zijn niet zo veelzijdig. Wil je als gebruiker een maximale grip hebben op de (security) omgeving, dan kom je vaak uit bij specialistische merken met een significant hoger prijskaartje. Hierbij is de flexibiliteit en het gebruiksgemak niet altijd hoger dan bij de geteste camera van Foscam. Foscam biedt op dit vlak eigenlijk een hele unieke propositie.