Lay-out en het BIOS

Negatieve punten
Niet alles aan het ASRock-bord is perfect. De geheugensloten zijn gruwelijk slecht geplaatst op het bord. Heb je als gebruiker een grafische kaart geïnstalleerd in het bovenste slot dan ben je niet meer in staat om geheugen te installeren. Alleen als je een hele kleine videokaart hebt kun je de vergrendelingshendeltjes van de RAM-sloten nog open krijgen. Let ook goed op met het installeren van eventuele grotere koelers zoals een grafische kaart- (Sparkle Calibre koeler) of processor koeler (NH-D14). Doordat de ruimte rond de socket niet enorm is kan het zijn dat je de grafische kaart niet meer kunt plaatsen. Ook zijn de PCI-sloten iets hoger waardoor sommige videokaart-koelers (losse versies met name) niet passen.
Tevens vind ik het bord nogal druk overkomen. Je kunt natuurlijk een andere mening toebedeelt zijn maar zowel jij als ik zien allebei dat ASRock van veel kleuren houdt. De koeling voor de VRM-fases wordt verzorgd door een tweetal koelribben voorzien van een zilver kleurige lak (ook de andere koelblokken op het bord zijn zilver gespoten).

Het BIOS
We zagen bij de ASUS Maximus GENE III ook een BIOS-debug LED en ook ASRock heeft gekozen voor dit vernuftige snufje. In de handleiding die de fabrikant meelevert bij het moederbord staat een lijst met codes. Mocht het bord opstartproblemen hebben dan geeft de debug-LED aan waar je het moet zoeken. Nu het bruggetje naar het BIOS is geslagen wordt het tijd dat ik hier naar ga kijken. Een van de belangrijkste functies op dit ASRock moederbord is toch wel het ‘OC Tweaker’ tabblad waarin je allerhande functies krijgt voorgeschoteld. In het tabblad kunnen we direct de energiebesparende functies uitzetten (Intelligent Energy Saver) die je als overklokker niet aan wilt hebben.
‘Good Night LED’ is een functie die ervoor zorgt dat alle lampjes op je moederbord doven wanneer de PC in slaapstand wordt gezet. Dit is met name handig als je wil slapen en je PC een stoorzender voor je vormt.
Overklokken kan zowel automatisch als met de hand. BCLK, CPU Ratio (naar beneden), QPI, DRAM en uiteraard kan ook XMP niet ontbreken. Mocht je zelf willen priegelen met de timings dan kan dit prima op het ASRock bord al heb je niet zoveel opties als bij de Asus Maximus Gene III.
Onderstaande video geeft een impressie van het BIOS: