4min Devices

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Features

De Conceptronic Grab’n’GO Media Store kent verschillende features als een iTunes Server en een Media Server. Dit is in mijn ogen een belangrijk punt bij een NAS. Dit omdat je vaak een NAS kiest voor zijn mogelijkheden en prestaties.

Media Server


De Grab’n’GO Media Store beschikt over een media server functionaliteit. Hiermee kun je gemakkelijk en snel al je media delen over het netwerk en vervolgens op je tv of via je PlayStation 3 bekijken. Zo heb ik gewoon gemakkelijk een 1080p film zonder haperen over mijn netwerk via mijn Playstation 3 kunnen bekijken. Naast video’s kun je ook foto’s en muziek gemakkelijk over het netwerk delen wat uitstekend werkt. Zo kun je gemakkelijk van genre tot folder zoeken. Deze media server functie werkt uitstekend en is hij zeker niet om over te klagen.

iTunes Server


Naast de media server kent de Grab’n’GO Media Store ook een iTunes server. Deze iTunes Server deelt alle muziek die jij op je NAS hebt opgeslagen. Het instellen verloopt vrij simpel door er een wachtwoord op te zetten en hem te refreshen.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
Vervolgens open je iTunes en werkt het perfect, zo opende hij al mijn muziek op de NAS nadat ik het wachtwoord moest zetten.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Downloaden naar de NAS


Het is mogelijk om de server op bepaalde tijdstippen te laten downloaden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij een bepaalde film ’s nachts download als niemand op je netwerk zit. Wanneer je een bestand wilt downloaden moet je de url invullen en in welke map het moet komen. Je kunt ook van te voren testen of de links werken. Verder kun je de tijd opgeven en de nodige login gegevens.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Back-up


Naast het downloaden kun je ook de server laten backuppen. Of deze backup bij raid0 nu zo efficiënt is betwijfel ik. Dit omdat je alleen kan backuppen naar een map op de server. Dus eigenlijk sla je dan bestanden op in een andere map, vervolgens crasht je harde schijf en ben je al je bestanden en je back-up kwijt. Dit werkt overigens wel goed wanneer je gewoon werkt met het standaard opslagtype en met twee harde schijven. Dit omdat je dan het andere volume kunt kiezen.

E-mail Alerts


Omdat je een NAS vaak op een plek zet waar je er geen zicht op hebt, heeft Conceptronic hier een oplossing voor bedacht. Je kunt onder ‘maintenance’ een e-mail alert instellen zodat je wordt gewaarschuwd wanneer de NAS te warm wordt of je harde schijf vol zit. Door simpel de SMTP Server en de ontvanger en verzender van de mail in te vullen en aan te vinken waarvoor hij moet mailen is dit erg eenvoudig in te stellen.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

FTP Server


In de Grab’n’GO Media Store zit ook een ingebouwde FTP Server. Je kunt hier instellen welke groep of gebruiker toegang heeft tot een bepaalde map via FTP. Daarnaast kun je ook instellen hoeveel gebruikers er maximaal op je NAS mogen en de Idle tijd. Ook kun je nog de poort instellen en Flow Control.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit

Disk Management


Een NAS is een netwerkopslag dus met andere woorden is het belangrijk dat je deze gemakkelijk kunt beheren. Dit moet onder ‘disk management’ waar je de status gemakkelijk kunt bekijken. Ook kun je binnen een korte tijd je RAID opnieuw opbouwen of je schijf formatteren. Ook is het belangrijk dat je NAS energiezuinig is omdat hij vaak lang aanstaat. Je kunt onder ‘power saving’ instellen na hoeveel minuten de harde schijven in slaapstand moeten gaan.

Review: Conceptronic Grab’n’GO Media Store Gigabit
Bron:Techzine Redactie